Banány jsou nejen chutné, ale také neuvěřitelně výživné a nabízejí širokou škálu zdravotních výhod, od podpory zdraví srdce až po trávení. Skvěle vyniknou třeba v banánovém chlebíčku.
Banány obsahují vlákninu a mnoho prospěšných živin, včetně draslíku, vitamínu B6, vitamínu C, různých antioxidantů a fytonutrientů. Nejen obsah těchto látek činí z banánů téměř ideální ovoce.
Regulují hladinu cukru v krvi
Rozpustná vláknina v banánech spolu s rezistentním škrobem, který se nachází v nezralých (zelených) banánech, hraje významnou roli při regulaci hladiny cukru v krvi. Tyto dva druhy vlákniny zpomalují trávení a pomáhají kontrolovat prudké zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
Autor přehledu z roku 2018 došel k závěru, že konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu a může snížit hladinu cukru v krvi u těch, kteří již touto nemocí trpí.
Podporují trávení
Vláknina a rezistentní škrob mají příznivý vliv i na trávení. Rezistentní škrob působí jako prebiotikum a vyživuje prospěšné střevní bakterie. Pektin obsažený ve zralých i nezralých banánech navíc může pomáhat předcházet zácpě a změkčovat stolici. Studie z roku 2018 dokonce naznačuje, že pektin může pomáhat chránit před rakovinou tlustého střeva.
Příznivý vliv na srdce
Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, důležitého minerálu pro zdraví srdce a regulaci krevního tlaku. Draslík může podle Americké kardiologické asociace pomoci regulovat krevní tlak, snížit zátěž kardiovaskulárního systému a zmírnit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zdraví srdce podporuje také hořčík, který v banánech též najdeme.
Svačinka po tréninku
Banány jsou často považovány za ideální svačinu po tréninku, protože obsahují snadno stravitelné sacharidy a draslík a hořčík, které působí jako elektrolyty. Tyto minerály mohou pomoci snížit svalové křeče po intenzivním cvičení.
Recept na banánový chlebíček
Na banánový chlebíček přináší recept web Taste of Home. Potřebovat na něj budete 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 lžičku jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 2 velká vejce, pokojové teploty, 2 středně zralé banány, rozmačkané, 1/2 hrnku řepkového oleje, 1/4 hrnku plus 1 lžíci podmáslí, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů.
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a sůl. V další míse smíchejte vejce, banány, olej, podmáslí a vanilku; přidejte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přisypte ořechy. Těsto nalijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy. Můžete posypat dalšími vlašskými ořechy. Pečte zhruba 75 až 90 minut.
Zdroj: Taste of Home, Healthline, WebMD, MedicalNewsToday, Marc P. McRae, Dietary Fiber Intake and Type 2 Diabetes Mellitus: An Umbrella Review of Meta-analyses, 2018, Haidong Tan, Pectin Oligosaccharides Ameliorate Colon Cancer by Regulating Oxidative Stress- and Inflammation-Activated Signaling Pathways, 2018, Americká kardiologická asociace
Autor: Dominika Jandorová