Banánový koláč s arašídovým máslem a tvarohem. Odvážná kombinace chutí, která skvěle funguje

Zdroj: Shutterstock

Dávno už nestojíme fronty na banány, které před lety bývaly nedostatkovým zbožím. Dneska už jsme si tohle exotické ovoce tak nějak domestikovali a naučili jsme se z něho připravovat různé dobroty.

Krásným a především chutným důkazem je banánový koláč s arašídovým máslem a tvarohem. Na první pohled možná odvážná kombinace chutí, která ale dohromady naprosto báječně funguje. Přesvědčte se sami při přípravě tohoto lahodného dezertu.

Moučník, který připravuje i sám mistr cukrář

Server iDNES prozradil, že banánovému koláči doplněnému o tvaroh a arašídové máslo neodolá ani sám mistr cukrář Josef Maršálek.

Na jeho přípravu uznávaný cukrář používá 300 g přezrálých banánů, 160 g třtinového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 2 vejce, 40 ml oleje, 100 g podmáslí, 4 g jedlé sody, 5 g prášku do pečiva, 2 g skořice a 2 g soli.

Na krém si podle Pepy Maršálka připravte 200 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 150 g arašídového másla, 100 g másla a 60 g moučkového cukru. Na dokončení budete potřebovat 40 g ořechů nebo sušených banánových chipsů.

Web Jíme zdravě doplňuje, že je možné mouku nahradit ovesnými vločkami, které snadno pomelete na mouku a použijete do receptu.

Příprava dezertu není složitá

Nejdříve oloupejte banány, dejte je do mísy a rozmíchejte společně s vejci, cukrem a podmáslím. Poté postupně přidejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Suroviny dobře promíchejte. Nelekejte se, pokud vám nevznikne dokonale hladká hmota, malé kousky banánů nejsou vůbec na škodu.

Těsto nalijte do připraveného pekáčku, ten vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 25 až 30 minut. Poté vyjměte a nechte ideálně na mřížce vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte všechny potřebné suroviny, které vyšlehejte do hladkého krému. S ním následně potřete vychladlý korpus. Na závěr dozdobte ořechy nebo kousky sušených banánů.

Zdroj: idnes.cz, jimezdrave.cz, dokonalazena.cz, apetitonline.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz