Banány jsou ovoce, které se dá skvěle využít při tvorbě dezertů. Existuje nespočet koláčů, které mají v základu právě banán, stejně tak se dá ovoce máčet do čokolády nebo kombinovat s karamelem a se šlehačkou. Už jste někdy ale slyšeli o takzvaných banánových lodích?
Banánové lodě jsou v zahraničí oblíbený dezert, který se dělá především během grilovaček. Jde o ovoce spojené s burákovým máslem a čokoládou, které se připravuje právě na grilu nebo u táborákového ohně.
Počasí už sice bývá k večeru chladnější, ještě ale rozhodně není konec grilovací sezóny. Využijte toho a připravte si lahodné banánové lodě při jedné z posledních letošních příležitostí.
Co má kdo rád
Na přípravu banánových lodí budete potřebovat banány, mohou být i více zralé. Dále si připravte kousky čokolády, arašídové máslo, oříšky, karamel, šlehačku nebo další sladké pochutiny, které máte rádi.
Banán můžete kombinovat například s ovocnými polevami, se zmrzlinou, sušenkami nebo čokoládovými bonbony. Záleží především na vás, jak bude vaše banánová loď ve výsledku vypadat.
Pečené ve slupce
Slupku banánu nejprve podélně rozřízněte tak, aby se do ovoce daly nastrkat kousky čokolády. Potom ji opět uzavřete a celý banán zabalte do alobalu.
Takto připravený ho pak pečte buď na grilu, nebo v popelu táborákového ohýnku. Zhruba po 10 minutách banán vyndejte a dejte ho na talířek. Čokoláda uvnitř by měla být krásně rozteklá a slupka mírně nahnědlá.
V tuto chvíli banán dozdobte tím, co máte rádi. Přelijte ho karamelem, přidejte arašídové máslo, šlehačku, čerstvé ovoce. Každá banánová loď může vypadat úplně jinak.
Pokud máte děti, jedná se o skvělý způsob jak rozvíjet jejich fantazii. Nechte je, aby si svou loď nazdobily, porovnávejte následně jednotlivé banány s ostatními a udělejte z jídla soutěž, kterou si zamilují.
Banánové lodě jsou jednoduchý a chutný dezert, který potěší celou rodinu. Pokud se tak letos ještě chystáte grilovat, udělejte si tuhle sladkou tečku a zakončete grilovací sezónu stylově.
Zdroj: Fresh of the Grid, Taste of Home, On my Kid’s plate, Mashed
Autor: Šárka Cvrkalová