Balzamikový ocet: Ten pravý má pozitivní účinky na srdce i na pleť

Zdroj: Shutterstock

Ocet v kuchyni používáme každý a vždy ho tak doma máme zásobu. Existuje ale několik druhů octa. Jablečný se hodí do marinád a k masům. Vinný ocet je vynikající k rybám. A pak je tu ocet balzamikový, který je zajímavý v mnoha ohledech.

Pokud ho využíváte jen minimálně, po přečtení tohoto článku se jistě přesvědčíte, že ho doma máte mít zásobu. Balzamikový ocet je totiž v mnoha ohledech speciální a jeho využívání v kuchyni se rozhodně vyplatí.

Co je balzamikový ocet?

Balzamikový ocet se vyrábí zahušťováním vinného moštu. Nechává se zrát obvykle v dubových sudech a jeho doba zrání je delší než u běžných octů. Pravé balzamikové octy pocházejí z Itálie, kde se vyrábí už od 17. století, píše Jak Zdravě.

Pokud budete ocet kupovat, pečlivě si přečtěte, zda skutečně jde o ten správný. Dělá se totiž mnoho náhražek, které sice na první pohled působí podobně, jejich zdravotní účinky ale mohou být odlišné, varuje Medical News Today.

V čem spočívá jeho síla?

Balzamikový ocet má prokázané účinky na zlepšování zdraví srdce a cév, píše Healthline. Dokáže také regulovat hladinu cukru v krvi a pomáhá tak předcházet cukrovce. V neposlední řadě má pozitivní účinky na pleť.

Kouzlo balzamikového octa je především v tom, že se hodí téměř ke všem jídlům. Využít ho můžete při přípravě sladkých i slaných salátů, na jakýkoli druh masa, využijete ho v zálivce na zeleninu, ale i při grilování, radí třeba web Vitalia.

Zdroj: Pro ženy, AAzdraví, Vitalia, Jak Zdravě, Healthline, Medical News Today, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz