Badambura je sladký typ pečiva, který je oblíbený především v Ázerbájdžánu. Patří k místním lokálním specialitám a typické je pro svou mandlovou chuť. Netradiční je ale také jeho tvar.
Název pokrmu vznikl podle webu Travel in Baku spojením dvou slov. Prvním je badam, což znamená v místním jazyce mandle, druhým potom bura znamenající koláč nebo pečivo.
Připravit si ho můžeme i my
Pokud vás láká ochutnat něco nového, nemáte ale právě v plánu vycestování do Ázerbájdžánu, není to takový problém. Badamburu si totiž můžete poměrně snadno připravit i doma.
Budete k tomu potřebovat lžičku sušeného droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a třetinu šálku teplé vody. Z těchto surovin nechte vzejít kvásek.
Dále si na těsto připravte 1 vejce + 1 žloutek, špetku soli, lžičku vanilkového cukru, šálek nesoleného másla, šálek teplého mléka a 5 šálků mouky. Na náplň budete potřebovat 100 gramů loupaných mandlí, 100 gramů cukru a lžíci vanilkového cukru.
Ázerbájdžánská badambura
Než se vám během 15 minut vytvoří kvásek ze smíchaných surovin, rozmíchejte ve velké míse vejce, žloutek, sůl, vanilkový cukr, teplé mléko a rozpuštěné máslo. Pak přidejte mouku a hotový kvásek a vše zpracujte.
Těsto nechte kynout zhruba hodinu až dvě na teplém místě. Mezitím si připravte náplň. Mandle rozmixujte na prášek a smíchejte je s cukrem a vanilkovým cukrem.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 6 stejných kuliček. Všechny potom vyválejte do tenkých čtverců, které poskládejte na sebe a spojte vždy rozpuštěným máslem s cukrem. Potom srolujte všechny vrstvy do pevného válečku, jako kdybyste dělali roládu.
Těsto pak nakrájejte na stejné kousky o tloušťce asi 2 centimetry. Každý plátek v dlani přetvořte na malou misku, kterou naplňte mandlovou směsí. Pak spojte okraje k sobě. Takto připravená se badambura peče asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Zdroj: Taste Atlas, Travel in Baku, Baking Around
Autor: Šárka Cvrkalová