Špenát (respektive baby špenát) je jednou z nejrozšířenějších listových zelenin. Obsahuje vitaminy a antioxidanty, které chrání před chronickými chorobami a podporují zdraví mozku, srdce a očí. A bohatě vám k němu stačí jen olivový olej a česnek.
Baby špenát se sklízí pouze 15–35 dní po zasazení. Menší listy jsou jemnější a mají sladší chuť než listy zralého špenátu. Křehčí jsou také stonky, které jsou ideální pro přípravu salátů. Výživové hodnoty baby špenátu a zralého špenátu jsou v podstatě stejné, uvádí WebMD.
Snižuje krevní tlak
Špenát je také zdrojem dusičnanů, které zlepšují průtok krve a snižují zátěž srdce. Ve studii publikované v roce 2016 skupina 7 žen a 11 mužů konzumovala 4 nápoje bohaté na dusičnany, včetně nápoje ze špenátu. Vědci zjistili, že po konzumaci těchto nápojů se účastníkům zvýšila hladina dusičnanů v krvi. Špenátový nápoj také snižoval krevní tlak.
Zdroj vápníku pro kosti
Špenát obsahuje vitamin K, který přispívá k dobrému stavu kostí a zlepšuje vstřebávání vápníku v těle. Špenát obsahuje 250 miligramů vápníku v jednom hrnku (viz PharmEasy).
Podporuje zdraví očí
Lutein, antioxidant obsažený ve špenátu, může snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace (AMD). Toto oční onemocnění může rozostřit centrální vidění, které je nezbytné pro čtení a řízení. Web Health uvádí, že AMD je hlavní příčinou ztráty zraku u lidí starších 55 let. Na AMD neexistuje žádný lék, proto je velmi důležitá prevence. Výzkum z roku 2016 zjistil, že špenát bohatý na lutein zvyšuje optickou hustotu makulárního pigmentu (MPOD). Snížený MPOD je rizikovým faktorem vzniku AMD.
Snižuje riziko zhoršení kognitivních funkcí
Špenát má protizánětlivé účinky, a proto je jedním z hlavních kandidátů na ochranu kognitivních funkcí. Studie publikovaná v roce 2015 sledovala stravovací návyky a kognitivní schopnosti více než 900 dospělých ve věku 58–98 let po dobu přibližně 5 let. Lidé, kteří jedli 1 až 2 porce zelené listové zeleniny denně, měli stejné kognitivní schopnosti jako lidé o 7,5 roku mladší.
Baby špenát s česnekem a olejem
Pokud byste si chtěli připravit něco z baby špenátu a neměli moc času, vyzkoušejte recept z webu Skinny taste, který budete mít do 10 minut hotový. Kromě 500 gramů baby špenátu budete potřebovat jen 4 lžičky olivového oleje, oloupané a boční stranou nože rozmačkané 4 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu. Přidejte olivový olej a česnek. Restujte asi 3 až 4 minuty, dokud česnek nezíská zlatavou barvu z obou stran. Přidejte na pánev špenát a promíchejte s olejem, aby se obalil. Snižte teplotu na střední a promíchejte. Když špenát zavadne, asi za 2 minuty, sejměte ho z ohně a dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: WebMD, PharmEasy, Health, Jonvik Kristin L, Nitrate-Rich Vegetables Increase Plasma Nitrate and Nitrite Concentrations and Lower Blood Pressure in Healthy Adults, 2016, Ozawa Y, [Effects of Constant Intake of Lutein-rich Spinach on Macular Pigment Optical Density: a Pilot Study]., 2016, Martha Clare Morris, MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s dinase, 2015, Skinny taste
Autor: Dominika Jandorová