Zácpa patří mezi zažívací potíže, které mají při neléčení na organismus dosti negativní dopad. Pokud vás tedy sužuje delší dobu, určitě vyrazte k lékaři. Při krátkodobých obtížích ale můžete vyzkoušet postupy, z nichž některé používaly už naše babičky.
Jaké jsou příčiny zácpy?
Zácpa neboli konstipace je zažívacím problémem, který sice není asi tak rozšířený jako průjem, ale dovede potrápit úplně stejně, ne-li více. Jedná se o málo časté vylučování stolice (méně než třikrát týdně). Průvodním jevem jsou také příliš tuhé exkrementy a zvýšené úsilí při vyprazdňování. Zácpu způsobují různé faktory. Jde např. o nezdravou a nepravidelnou strav, ale také nedostatek pohybu a příčinou může být i častý stres. Ženy přitom trpí zácpou třikrát více než muži.
Babské rady na zácpu
Zácpa trápila už naše předky, takže existuje spousta přirozených a vyzkoušených prostředků, jak si s těmito zažívacími obtížemi poradit. Některé z nich navíc máme všude okolo sebe. Pomoci může kupříkladu pampeliška lékařská, která je sice považována za plevel, ve skutečnosti se ale jedná o účinnou léčivku. Vyzkoušet můžete rovněž lněné semínko, jež obsahuje nejen omega-3 mastné kyseliny, ale také velké množství vlákniny.
Právě vláknina je důležitá po to, abyste zácpou netrpěli, a pokud už vás sužuje, působí projímavě. Proto je vhodné do svého jídelníčku zařadit čerstvou zeleninu, přičemž za vůbec nejlepší zdroj vlákniny bývá považována listová zelenina. Vyzkoušet ale můžete rovněž některé druhy ovoce, které mají projímavé účinky. Jedná se např. o švestky, fíky či jablka, která byste v tomto případě měli konzumovat se slupkou.
Pomoci mohou rovněž nezralé banány, ale také nejrůznější ovocné šťávy. Na zácpu se osvědčily také celozrnné obiloviny, ovšem vyhněte se rýži. Jídla z bílé loupané rýže totiž naopak tyto potíže způsobují. Z obilovin je přitom efektivní především oves a teff (semena miličky habešské). Nasadit můžete i pseudobilovinu amarant, ale také nejrůznější bylinné čaje. Za všechny jmenujme alespoň fenyklový anebo anýzový čaj.
Další účinné postupy při zácpě
Jak už jsme zmínili, proti zažívacím potížím jsou nejlepší potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Ovšem pozor! Pokud konzumujete větší množství ovoce a zeleniny a zároveň nepijete dostatek tekutin, důsledkem může být právě zácpa. Nepřekvapí tedy, že byste v případě těchto problémů měli co nejvíce pít. Pravidelný příjem tekutin je ostatně jeden z kroků, jak zácpě účinné předejít. Doporučit vám pak můžeme rovněž masáž břicha, anebo jeho chlazení studenou vodou.
Vyhněte se potravinám, které zácpu způsobují
Výše jsme uvedli, že byste během zácpy neměli konzumovat bílou rýži. Existuje ovšem daleko více potravin, které jsou za tyto potíže zodpovědné. V příliš větším množství byste proti neměli jíst maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, brambory, přezrálé banány anebo pasírovanou mrkve. V přílišném množství jsou nevhodné i některé nápoje. Zmínit musíme především mléko a kakao, případně černý čaj. Ne že byste tyto potraviny a nápoje neměli přijímat vůbec, ale raději je omezte.