Bábovka je jeden z těch sladkých moučníků, který milují děti i dospělí. Skvělé na ní je, že si ji pokaždé můžete připravit tak trochu jinak. Zkoušet netradiční kombinace chutí, nebo se spolehnout na ty, které jsou léta ověřené.
Určitě i vy máte oblíbený recept na přípravu bábovky. Ta totiž nikdy neurazí, můžete si ji upéct k nedělní kávě nebo s ní pohostit návštěvu. Dnes vás chceme inspirovat k přípravě bábovky pod taktovkou Kamury.
Co je bábovka?
Klasický tvar bábovky známe asi úplně všichni. Tradiční forma na bábovku nechybí snad v žádné domácnosti. Pořídit si ale můžete i různě tvarované formy, díky kterým bude vaše bábovka vypadat zase trochu jinak.
Co je vlastně bábovka? „Bábovka je druh sladkého pečiva, které se peče z třeného nebo kynutého těsta. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa,“ vysvětluje web Wikipedia.
Nejčastěji pečeme mramorovou
V Česku se nejčastěji peče bábovka dvoubarevná neboli mramorová. Peče se z dvoubarevného těsta, jedno je klasicky světlé, druhé pak obarvené kakaem.
Do těsta se dají přidat například i rozinky, kandované ovoce, bábovku lze oživit kokosem nebo kousky čokolády. Zkrátka tak, jak kdo má nejraději.
Bábovka podle Kamu
Kamila Rundusová vystupuje na instagramu pod přezdívkou Chefkamu. Je to česká kuchařka a foodblogerka narozená v roce 1990.
Vařit začala na Novém Zélandu, kam vyrazila po ukončení pražské střední hotelové školy. Zde se jí během její docházky nevyhnuly praxe v tamních hotelech Hilton či Intercontinental. Další pracovní zkušenosti nabírala v Austrálii, Číně, Peru, Vietnamu či Thajsku, ale i u Jamieho Olivera či v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, připomíná kariéru deník Extra.
Inspirujte se k přípravě bábovky
Pokud rádi zkoušíte nové recepty na bábovku, inspirujte se kuchařkou Kamu. Na přípravu její bábovky potřebujete 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/3 hrnku kokosového oleje, 3/4 hrnku mandlového mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 3 lžíce kakaa, špetku soli a tuk na vymazání formy.
Formu vymažte tukem a vysypte mouku. Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte, těsto pak rozdělejte na dvě části, do jedné z nich vmíchejte kakao. Do formy pak nalijte polovinu světlého těsta, poté celou část tmavého a na závěr druhou polovinu světlého těsta. Pečte 30 až 40 minut, zkoušejte špejlí.
Zdroj: cs.wikipedia.org, Instagram, extra.cz
Autor: Natálie Kabourková