Čokoládová babka je tradiční židovské pečivo, které se dnes podává ideálně ke kávě. Chutná po skořici a čokoládě, nejlepší je ještě teplé. Po dobrém obědě jde o dezert, který nikdy neodmítnete.
Babka je sice dezert, který je sladký, neobsahuje ale velké množství cukru. Spoléhá spíše na to, že si do něj člověk přidá citronovou kůru, kakao nebo mandle v množství, které má rád. Dá se tak říci, že jde o pokrm poměrně zdravý.
Chutná i vypadá skvěle
Čokoládová babka nejen skvěle chutná, ale na talíři také moc hezky vypadá. Proto jde o ideální dezert například při pohoštění nějaké návštěvy, na kterou chcete zapůsobit. Je ale pravda, že její příprava je časově náročnější.
Na přípravu těsta na dezert budete potřebovat 400 gramů hladké mouky, 85 gramů třtinového cukru, 20 gramů droždí, 2 vejce, 180 mililitrů mléka, vanilkový extrakt, 130 gramů másla, citronovou kůru, mandle a špetku soli.
Na náplň si připravte 170 gramů čokolády, 170 gramů másla, 25 gramů kakaa, 90 gramů cukru, skořici a vanilkový extrakt. Na potření pak budete potřebovat 1 vejce a lžičku mléka.
Jak připravit babku
Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na náplň. Přidejte k ní máslo, kakao, cukr, vanilku i skořici a vše rozmíchejte dohladka. Pak dejte misku stranou a nechte směs vychladnout do pokojové teploty.
Mezitím budete chystat těsto. Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlažné. Zalijte jím droždí se lžičkou mouky a cukru. Nechte vzejít kvásek a asi po 15 minutách přidejte prosátou mouku, citronovou kůru, mandle, cukr a sůl. Společně s jedním vajíčkem pak vše promíchejte v robotu.
Hladké těsto nechte kynout asi hodinu. Pak ho vyklopte na vál, rozválejte na placku a potřete náplní. Těsto srolujte a dejte na 5 minut do mrazáku, aby se vám lépe krájelo. Roládu podélně rozřízněte a na jednom konci nechte spojenou.
Ze dvou pruhů zapleťte jednoduchý copánek a na konci ho spojte. Formu na chleba vymažte máslem a copánek do ní vložte. Potřete ho vajíčkem rozšlehaným s mlékem a pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Babku po upečení nechte vychladnout, aby nebyla horká, podávejte ji ale ideálně ještě teplou. Hodí se k ní kromě kávy také šlehačka a zalít ji můžete javorovým sirupem.
Zdroj: Momsdish, Living Smart and Healthy, Taste of Home, Wonky Wonderful
Autor: Šárka Cvrkalová