Klasický hummus je pomazánka původem z Blízkého východu. Základem je cizrna a tahini, což je sezamová pasta. Dále se přidává olivový olej, česnek, citronová šťáva a koření. Víte ale, že hummus se dá připravit také z avokáda?
Avokádový hummus kombinuje zdravé vlastnosti klasického hummusu s benefity avokáda. Je bohatý na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny B, E a K a v neposlední řadě obsahuje mnoho minerálů, především železo, hořčík a draslík, píše Medical News Today.
Příprava avokádového hummusu
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat plechovku cizrny, zralé avokádo, 2 lžíce tahini, 3 stroužky česneku, šťávu z citronu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, lžičku mletého římského kmínu, půl lžičky soli, čtvrt lžičky mletého černého pepře a špetku uzené papriky.
Cizrnu sceďte a propláchněte pod tekoucí vodou. Tekutinu z plechovky si uschovejte. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte lžící. Do mixéru dejte cizrnu, avokádo, tahini, česnek, citronovou šťávu, olivový olej a koření.
Vše rozmixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidávejte po lžících uchovanou tekutinu z cizrny, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přendejte hummus do servírovací misky, zakápněte ho olivovým olejem a můžete podávat.
Nejlepší s domácím pita chlebem
Hummus se podává obvykle s pečivem. Ačkoli se běžně konzumuje například i s běžným chlebem nebo bílými rohlíky, daleko více si na něm pochutnáte, pokud si k němu uděláte domácí pita chléb. Není na tom nic komplikovaného.
Potřebovat budete 500 gramů hladké mouky, 7 gramů sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého), 300 mililitrů vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, sůl a cukr.
V míse smíchejte vlažnou vodu, droždí a cukr. Nechte vše 10 minut stát, než se droždí aktivuje. Přidejte mouku, sůl a olivový olej. Vypracujte hladké těsto, to dejte do čisté mísy potřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělte na 8 stejných dílů a vytvarujte kuličky. Každou kuličku rozválejte na kruh o průměru asi 20 centimetrů. Rozehřejte pánev nebo plech v troubě na maximum (ideálně 250 °C). Pečte každou pitu asi 3 minuty z každé strany. S hummusem chutná nejlépe chléb ještě teplý.
Zdroj: Healtline, Medical News Today, BBC, Britannica, Alladin Houston
Autor: Šárka Cvrkalová