Australská kuchyně: ochutnat lze hamdog, krokodýla i tisíce vín

Zdroj: Shutterstock

Mohlo by se zdát, že australská kuchyně bude dosti exotická. A skutečně zde narazíte na mnoho specifických surovin a pokrmů. Přesto se ale v lecčem podobá kuchyni britských ostrovů.

Původ australské kuchyně

Australská kuchyně je poměrně specifická. Vliv na ni měli přistěhovalci ze zahraničí. Poslední objevený kontinent přitom nejprve kolonizovali Britové, takže se místní kuchyně podobá té, kterou lze ochutnat na britských ostrovech. Lze ale rozpoznat i další vlivy, a to např. od Aboridžinců, což jsou původní obyvatelé Austrálie, jejichž předci přišli na tento kontinent cca před 50 000 lety.

Typické pokrmy australské kuchyně

V Austrálii je kladen důraz na místní suroviny, což má vliv na specifičnost. Všeobecně je v této zemi oblíbené grilování, protože místní podmínky tomuto gurmánskému koníčku značně napomáhají. Populární je tu ovšem celá řada pokrmů, z nichž některé působí dosti atypicky.

Na australském kontinentu jsou oblíbené ryby, proto si zde můžete takřka na každém rohu dát fish and chips, což je tradiční pokrm na britských ostrovech. Celkově tu „jedou“ mořské plody, a to jako důsledek příklonu ke zdravému životnímu stylu, který se rozšířil v posledních desetiletích.

Australané si rádi pochutnají i na jehněčích nožičkách (lamb shanks), které se pečou s fazolemi, mrkví, rajčaty a bylinkami. Oblíbené je i klokaní maso, jež se připravuje na mnoho způsobů. Mezi zajímavá jídla jistě patří i hamdog, tedy pokrm rychlého občerstvení původem ze západu země, který je vlastně kombinací hamburgeru a hotdogu.

V Austrálii jde na dračku rovněž pie, tedy slaný koláč připravovaný s různou náplní (např. s játry, ledvinkami či hovězím). Co se týče sladkostí, i o ty zde není nouze. Populární jsou kupříkladu Anzac Biscuits, tzn. sušenky z ovsa, kokosu, másla, mouky a cukru.

Ačkoli je v Austrálii stejně jako u nás nejoblíbenějším nápojem pivo, tato země je především vinařskou oblastí. Dokonce se jedná o jednoho z největších producentů vína vůbec, když odtud pochází na 10 000 značek. Mnohé z nich se přitom vyváží i do Evropy.

Americká kuchyně: více než pětina obyvatel USA trpí obezitou, další ale žijí velmi zdravě

Australská kuchyně a zdraví

Jak už jsme zmínili, v Austrálii je trendem zdravý životní styl, což se projevuje i na místní kuchyni. Pěkným příkladem je štědrovečerní večeře. Zatímco dříve se zde tradičně podával krocan, tedy typické britské jídlo, aktuálně tvoří štědrovečerní tabuli spíše ryby, mořské plody a lehké těstovinové saláty. Australané si navíc potrpí na kvalitní lokální potraviny.

Korejská kuchyně je tvořena pestrobarevnými pokrmy fantastické chuti

Zajímavosti o australské kuchyni

  • Tradiční strava australských domorodců se označuje Bushfood. Tvoří jí místní plody, semena, rostliny, houby a živočichové.
  • Stejně jako v Česku je v Austrálii oblíbené hovězí a jehněčí maso. Populární je ovšem i klokaní a krokodýlí maso, stejně jako maso z pštrosa emu.
  • Mezi celosvětově nejznámější australská jídla patří dort Pavlova, který připomíná naše pusinky přelité ovocem.
  • Vyhlášené australské vinařské oblasti jsou především Huner Halley, Barossa Valley, Queensland a Tasmánie.
  • Právě Tasmánie (ostrov jižně od Austrálie) je také populárním producentem ležáků, které jsou na tomto kontinentu ze všech piv nejpopulárnější.

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz