Atkinsonova dieta: Základem je vynechat cukr. Dříve byla považována za nezdravou

Zdroj: Shutterstock.com

Určitě už jste někdy slyšeli o pojmu známém jako Aktinsova dieta. Jde o nízkosacharidovou dietu, která je zpravidla doporučována lidem, kteří se snaží zhubnout. 

Zastánci této diety tvrdí, že můžete zhubnout a zároveň jíst tolik bílkovin a tuků, kolik chcete, pokud se budete vyhýbat potravinám s vysokým obsahem sacharidů. Co všechno byste o této dietě měli vědět? 

Co je Atkinsova dieta? 

„Atkinsova dieta je oblíbený nízkosacharidový stravovací plán vyvinutý v 60. letech 20. století specialistou na srdce Robertem C. Atkinsem,“ vysvětluje mayoclinic.org

Atkinsova dieta omezuje sacharidy, přičemž se zaměřuje na bílkoviny a tuky. Atkinsova dieta se formálně nazývá Atkinsův nutriční přístup. 

Zpočátku byla považována za nezdravou 

Dieta byla zpočátku považována za nezdravou, většinou kvůli vysokému obsahu nasycených tuků. Vliv nasycených tuků na zdraví a zejména na srdeční choroby je dnes předmětem debat mezi lékaři a odborníky. 

„Mnoho studií ukazuje, že konzumace nasycených tuků může zvýšit LDL neboli špatný cholesterol, což je rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění,“ upozorňuje healthline.com

Může vám pomoci zhubnout? 

Aktinsova dieta je často doporučována právě na hubnutí. Ve srovnání s jinými dietami některé studie naznačují, že Atkinsova a další diety s nízkým obsahem sacharidů mohou vést k většímu úbytku hmotnosti. 

„Zároveň díky nim může dojít ke zlepšení hladiny krevního cukru, HDL neboli dobrého cholesterolu, triglyceridů a dalších zdravotních ukazatelů než diety s nízkým obsahem tuku,“ doplňuje everydayhealth.com.  

Na jaké potraviny se zaměřit? 

Hlavním dietním zaměřením Atkinsovy diety je konzumace správné rovnováhy sacharidů, bílkovin a tuků pro optimální hubnutí a zdraví. 

Jako mnoho dietních plánů, Atkinsova dieta se neustále mění. Nyní podporuje konzumaci více zeleniny s vysokým obsahem vlákniny a zahrnuje změny, které splňují vegetariánské a veganské potřeby. 

Do jídelníčku zařaďte hovězí, vepřové, jehněčí a kuřecí maso. Můžete jíst i ryby a mořské plody – lososa, pstruha, sardinky a makrelu. 

Ve vašem jídelníčku by se měla objevit zelenina s nízkým obsahem sacharidů – kapusta, špenát, brokolice, chřest a další. Jezte také ořechy a semínka – mandle, makadamové ořechy, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a jiné. 

Co naopak omezit? 

Hlavním cílem je omezit cukr – nachází se v nealkoholických nápojích, ovocných džusech, dortech, cukrovinkách, zmrzlině a podobných produktech. 

Pozor na zeleninu s vysokým obsahem sacharidů jako je třeba mrkev. Omezte příjem škrobů nacházejících se v bramborách a batátech. 

Zdroj: mayoclinic.org, healthline.com, everydayhealth.com 

Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz