S artyčoky jsem se poprvé setkala na pizze. Nejprve jsem nevěděla, co si o téhle zelenině mám myslet, později jsem si o ní ale dohledala nějaké informace a zjistila jsem, že se jedná o poměrně zdravou potravinu. A tak jsem ji začala v kuchyni běžně využívat.
Jak uvádí server Healthline, artyčoky jsou vhodné při hubnutí, protože pomáhají při trávení a vylučování šťáv z těla. Dále pomáhají při nadýmání, detoxikují organismus a přispívají k udržování normální funkce jater.
Artyčoková pomazánka
Artyčoky mají v kuchyni překvapivě velké množství využití. Já osobně je používám při přípravě domácí pizzy, do rizota, různých salátů, někdy je ale také zapékám jako přílohu k masu.
Úplně nejraději mám ale artyčokovou pomazánku. Její příprava je velmi snadná a jedná se o originální pokrm například na různé oslavy. Sýrových a česnekových pomazánek je všude plno, ale tohle jídlo je zcela ojedinělé.
Na přípravu pomazánky budete potřebovat 160 gramů nakládaných artyčoků, 4 vajíčka, 2 lžíce kapar, 3 lžíce majonézy, sůl a pepř.
Jak na přípravu pomazánky
Artyčoky nejprve slijte z nálevu a dejte do misky. Vajíčka uvařte natvrdo, potom je dejte společně s artyčoky do mixéru a vytvořte jemnou pastu.
Tu následně smíchejte s kapary, majonézou, solí a pepřem. Já někdy pro zjemnění chuti přidávám pár kapek citronové šťávy, jindy zase potěším milovníky ostřejších chutí tím, že doplním směs trochou česneku.
Pomazánku si rozhodně můžete upravit k obrazu svému. Skvěle se pak hodí na chlebíčky i jednohubky, které se dále dají dozdobit salámem nebo kouskem uzeného. K artyčokům se hodí také plísňové sýry.
Zdroj: Autorský článek, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová