Zkoušíte rádi pokrmy jiných kuchyní? Co byste řekli na jídlo původem z Brazílie? Historie tohoto receptu sahá daleko do minulosti, kdy pokrm vznikl pro jezdce na koních, jež cestovali na dlouhé vzdálenosti.
Na přípravu není arroz de carreteiro nijak zvlášť náročný. Chcete-li zkusit zase něco nového a skvěle si pochutnat, přinášíme vám recept.
V původním receptu dominovalo hovězí maso
Podle webu Gourmetcentric bylo základem původního receptu sušené hovězí maso. Tomu se v Brazílii říká charque.
Sušené hovězí maso bylo tradiční potravou pro jezdce na koních, kteří se táhli dlouhé kilometry. Sušené maso na slunci mělo dlouhou trvanlivost, zároveň dokázalo zasytit.
Jídlo, které vzniklo z nutnosti
O pokrmu známém jako arroz de carreteiro se dle webu Coat of arms post hovoří jako o jídle, které vzniklo tak nějak z nutnosti.
Jezdci totiž potřebovali praktické jídlo, které se dá připravit během krátké chvíle, ale které zároveň dokáže zasytit na delší dobu.
Připravte si arroz de carreteiro doma
Tenhle jednoduchý, leč chuťově výborný pokrm, si můžete připravit doma. Web Sabor Brasil radí na přípravu použít 250 g rýže basmati, 350 g trhaného hovězího masa, 1 středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 75 g sádla (lze nahradit máslem), 400 ml vroucí vody, sůl a mleté chilli koření.
Maso nakrájejte na malé kousky a nechte přes noc máčet ve vodě. Druhý den maso sceďte, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořeno, a vařte na mírném stupni do změknutí. Poté sceďte a nechte vychladnout.
Rýži propláchněte. Cibuli a česnek oloupejte, obě suroviny pokrájejte. Ve větším hrnci nechte rozpálit sádlo či máslo, přidejte cibuli s česnekem a společně orestujte. Přidejte rýži, minutu restujte, poté zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí. Následně smíchejte s masem a můžete podávat.
Zdroj: coatofarmspost.com, gourmetcentric.com, saborbrasil.it
Autor: Natálie Kabourková