Češi stále více zkoušejí etnickou gastronomii. Arménská kuchyně ovšem nebývá předmětem jejich zájmu, což je škoda. Ochutnat lze totiž mnoho tradičních pokrmů, které jsou často zdravé.
Původ arménské kuchyně
Arménie je zemí na pomezí Evropy a Asie. Navíc byla v minulosti často předmětem zájmu různých mocností, jako byla Persie, Řím, Byzanc či Rusko. Historie této země je tedy pestrá, což se podepsalo i na místní kuchyni, na níž měly vliv i kavkazské a levantské tradice. Místní kuchyně se navíc ani pod vlivem globalizace stovky let prakticky nemění, takže bývá označována za nejstarší na světě.
Typické pokrmy arménské kuchyně
Mezi základní ingredience arménské kuchyně patří jehněčí maso a hojně se používá i zelenina (lilek) a různé druhy ořechů. V receptech se často vyskytují i sýry, čerstvé bylinky a koření, stejně jako bulgur, cizrna a některé druhy ovoce (např. granátové jablko).
Z oblíbených arménských pokrmů musíme na prvním místě jmenovat tolmu, což jsou vinné listy s mletým (často skopovým) masem a česnekovo-jogurtovým dresinkem. Zmínit musíme rovněž manti, tedy knedlíčky opět plněné mletým masem.
Arméni si rádi dávají i spas (jogurtovou polévku) či lahmadžo, což je lavaš s mletým masem. Lavaš je přitom jeden z nejtradičnějších pokrmů místní kuchyně a představuje základ pro mnoho jídel. Jedná se přitom o nekynutý tedy tenký měkký chléb.
Stejně jako v České republice jsou i v Arménii oblíbené sladkosti. Mezi nejpopulárnější přitom patří gata, což je sladký dezert z listového těsta, másla, cukru, hladké mouky a cukru. Gatu si přitom Arméni často dávají ke kávě z džezvy, která v této zemi představuje oblíbený nápoj.
V Arménii jsou ovšem populární také alkoholické nápoje. Ačkoli je zde k dostání pivo a víno, místní lidé si potrpí především na pálenky. Nejznámější je přitom arménský koňak značky Ararat, jenž vznikl na konci 19. století a údajně jej měl rád i Winston Churchill.
Arménská kuchyně a zdraví
Arménská kuchyně je postavena na tradičních lokálních potravinách. Místní si navíc velmi potrpí na čerstvost. Nejsou tu tedy běžné průmyslově upravené potraviny. Proto je možné arménskou kuchyni označit za zdravou, minimálně v porovnání s mnoha kuchyněmi západního světa.
Tureckou kuchyni netvoří pouze kebab. V Anatolii lze ochutnat i mnohé další dobroty
Zajímavosti o arménské kuchyni
- V arménské kuchyni je skutečně hojně využíváno koření. Údajně místní lidé používají až 300 druhů!
- Pokud máte rádi dobrá vína, možná jste ještě nezkoušeli červené víno z granátového jablka, které je v Arménii velmi oblíbené. Pro našince disponuje jedinečnou vůni a chuť.
- Kvůli ochutnání arménské kuchyně nemusíte jezdit pouze do Zakavkazska. V Praze totiž existuje hned několik arménských restaurací.
- Vyrazíte-li přesto někdy do Arménie, vyhněte se restauracím zaměřených na turisty. V nich často narazíte na zahraniční pokrmy.
- Spoustu místních dobrot si lze pořídit přímo na ulici. Do restaurací tedy vlastně ani nemusíte.