Andělská křídla jsou v Polsku považována za pečivo sváteční. Dělají se obvykle v době Vánoc a Velikonoc, pečou se ale také na další významné dny, jako jsou narozeniny nebo svátky. Čím dál populárnější se stávají také ve světě. A není se čemu divit.
Jsou sladká, křehká, na stole velmi dobře vypadají. Jejich příprava navíc není nijak složitá. Andělská křídla si můžete doma udělat i vy. Pochopíte, proč je právě tento dezert v mnoha zemích tak oblíbený.
Recept na andělská křídla
Na přípravu dezertu budete potřebovat 2 šálky hladké mouky, 6 žloutků, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce bílého cukru, 2 lžíce změklého másla, lžíci rumu, špetku soli, rostlinný olej na smažení a cukr na obalení.
Smíchejte mouku, žloutky, zakysanou smetanu, cukr, máslo, rum a sůl ve velké míse. Vše dobře promíchejte a vypracujte jemné těsto.
Těsto nakrájejte na proužky, uprostřed každého z nich prostřihněte díru a poté je protočte a jeden konec touto dírou protáhněte. Vznikne vám tak typický tvar dezertu.
Hurá na smažení
Ve fritéze nebo ve velkém hrnci si rozehřejte větší množství oleje. Teplotu oleje můžete vyzkoušet několika kapkami těsta. Pokud vyplavou na povrch, je tekutina dostatečně rozehřátá.
Andělská křídla v oleji smažte dozlatova. Nakonec je na talířku posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Pokud jste vše dělali správně, vznikne vám dezert, který je lehký jako obláček. A nejlépe si ho vychutnáte s hrnkem teplé či ledové kávy.
Zdroj: All recipes, Insight Flavour, The Polonist, Polish Housewife
Autor: Šárka Cvrkalová