Sushi je japonský pokrm, který má kořeny v jihovýchodní Asii, konkrétně v oblasti dnešního Thajska a Laosu. Dnes se dá zcela běžně sehnat i u nás a existuje mnoho ingrediencí, které lze na jeho přípravu využít. Napadlo by vás ale, že mezi nimi může být i ananas?
Původně bylo sushi považováno za způsob konzervace ryb pomocí fermentované rýže. Ta se vyhazovala a jedlo se pouze maso. Do Japonska se tato metoda dostala v 8. století a postupně se vyvinula do podoby, jakou známe dnes, píše Sushi University.
Druhy sushi
Japonci začali jíst i rýži společně s rybou a vytvořili různé varianty. Největší rozmach sushi nastal v období mezi 17. a 19. stoletím, kdy se v Tokiu rozšířily pouliční stánky s tímto pokrmem. Dnes existuje celá řada variant.
Mezi hlavní druhy sushi patří Nigiri, ručně tvarovaný váleček rýže s plátkem syrové ryby nebo mořských plodů navrchu, Maki, sushi rolka zabalená v mořské řase s rýží a náplní uvnitř, nebo třeba Uramaki, ve kterých je rýže na vnější straně a řasa uvnitř.
Sushi s ananasem
Sushi se obvykle plní syrovým lososím masem, zeleninou, wasabi a dalšími ingrediencemi. Připravit si ale můžete také verzi, při které použijete sladké ovoce, například ananas. Zkuste si udělat doma tuhle pochoutku i vy, jde to i ve vegetariánské verzi.
Na přípravu budete potřebovat sushi rýži, rýžový ocet, cukr, sůl, filety lososa, ananas, okurku, avokádo, listy řasy a wasabi. K podávání pak můžete využít nejrůznější omáčky, tradičně je nejoblíbenější klasická asijská sójovka.
Uvařte sushi rýži podle návodu na obalu a ochlaďte ji. Dochuťte ji rýžovým octem, cukrem a solí. Na bambusovou podložku položte list řasy, rozetřete na něj vrstvu rýže a na tu pokládejte zbytek ingrediencí.
Pokud chcete sushi vegetariánské, lososa vynechte, v opačném případě přidejte do sushi všechny suroviny včetně rybího masa. Potom pomocí bambusové podložky sushi zarolujte, nakrájejte a můžete podávat.
Zdroj: Britannica, Eat-Japan, Sushi Inc, Sushi University
Autor: Šárka Cvrkalová