Asi žádná jiná kombinace surovin není tak kontroverzní jako právě ananas a pizza. Dobře, téhle dvojici by možná mohla konkurovat broskev na kuřecím plátku. Pokud jde ale o ananas položený na jednom z nejoblíbenějších jídel na světě, často se kolem tohoto tématu strhne horlivá diskuze.
Zatímco někdo ananas na pizze miluje, jiný tuhle kombinaci považuje za nechutnou zvrácenost. Kde se zrodila tahle myšlenka a proč je tolik lidí proti této netradiční kombinaci?
Ananas na pizze lidi rozděluje
Dostane-li se do křížku člověk, který si dokáže vychutnat ananas na pizze s člověkem, podle kterého je to naprosto odporné, je zaděláno na problém.
Pizza nesoucí název Hawai lidi zkrátka rozděluje na dva nelítostné tábory, které na sobě nenechají niť suchou.
„Patří ananas na pizzu? Tato otázka je jednou z nejvíce diskutovaných otázek v historii jídla a způsobila propast mezi milovníky pizzy,“ potvrzuje review42.com.
Odpor neskrývají ani celebrity
Možná i vy máte ve svém okolí někoho, kdo znechuceně protáhne obličej při pouhé zmínce o ananasu na pizze. Nebo dokonce i vy sami tuhle dvojici nesnášíte.
S negativním názorem se ale netají ani známé osobnosti. Například slavný šéfkuchař Gordon Ramsay prohlásil, že si na pizzu ananas prostě nedáte. Nezapomněl použít barvité přídavné jméno, aby zdůraznil své opovržení.
„Islandský prezident řekl, že kdyby mohl, postavil by ananas na pizze mimo zákon, což z něj v některých kruzích udělalo okamžitého hrdinu,“ pokračuje goodfood.com.
Kuriózní historka
Před pár lety se studentka univerzity v Arizoně pokusila přidat ananas na svou pizzu s grilovaným kuřecím masem.
Objednaná pizza ale dorazila bez požadovaného ovoce, ale s poznámkou z tamní restaurace navíc: „Nemohl jsem se přimět dát na to ananas. Promiňte.“ Na krabici od pizzy byla přilepena pětidolarová bankovka.
Proč ananas lidi pohoršuje?
Může za to kombinace sladké a slané chuti. Ne každý si totiž dokáže vychutnat, když jí něco typicky slaného a přitom cítí sladký podtón.
Kde se vzala, tu se vzala ananasová pizza
Původ ananasové pizzy se datuje od roku 1962 a s Havají kupodivu nemá nic společného, i když ji všichni známe pod názvem Hawai.
Sam Panopoulos, Řek žijící v Kanadě, vyrobil první ananasovou pizzu ve své restauraci nacházející se v Chathamu v Ontariu v Kanadě.
Panopoulos, inspirovaný asijskými pokrmy, které spojovaly sladké a slané chutě, se rozhodl přidat konzervovaný ananas do pizzy se sýrem a šunkou a podávat ho svým zákazníkům. Pizzu pojmenoval podle značky konzervovaného ananasu, kterou používal a lidem chutnala.
Zdroj: goodfood.com, review42.com
Autor: Karolína Nezbedová