Americká kuchyně je vlivem globalizace známá po celé planetě Zemi. Na jednu stranu se tak šíří obezita, na stranu druhou však sami obyvatelé USA začínají žít čím dál zdravěji.
Historie americké kuchyně
Americká kuchyně snoubí nejrůznější tradice. Evropští přistěhovalci zde u Indiánů nalezli mnoho dosud neznámých plodin – brambory, rajčata nebo kukuřici a lovit začali rovněž krocany. Tyto suroviny se staly jedním ze základů americké kuchyně. Vliv na ni ale samozřejmě měly i kuchyně zemí, z nichž za oceán mířili přistěhovalci z Evropy (Německo, Itálie, Francie atd.). Podstatnou roli navíc měla také kuchyně mexická či africká.
Typické recepty americké kuchyně
Američané si k snídani dávají např. kávu a donut (kobliha s náplní na povrchu). Oblíbené jsou také lívance a vafle, které se často polévají javorovým sirupem. Den v USA bývá zahajován i cornflaky s mlékem. A ti, co si nepotrpí na sladká jídla, si dávají k snídani volské oko se slaninou či klobásu.
Ačkoli oběd či večeře začíná předkrmem, za nejtypičtější americké jídlo je oprávněně považován hamburger, tzn. plátek (především) hovězího masa, který je podáván ve speciální housce. Bývá přitom servírován se zeleninou a hranolky. Oblíbenou variantou je cheeseburger, což je hamburger se sýrem.
Mezi další populární jídla patří hot dog, který se od českého párku v rohlíku poněkud liší. Rohlík je totiž rozříznut podélně, párek je dochucen omáčkou a někdy se přidává i zelenina (kysané zelí, osmažená cibulka atd.). Američané si rovněž potrpí na fazole, jež se upravují různým způsobem.
V USA také často narazíte na jablečný koláč (Apple pie), samozřejmě i na smažené kuře, sendviče, burákové máslo anebo na cibulové kroužky. Oblíbený je také popcorn, který jako první dělali Indiáni, stejně jako pizza, jež se za „velkou louži“ dostala z Itálie.
Co se týče nápojů, Američané si rádi dávají Coca-Colu či Pepsi Colu. Z alkoholických nápojů je populární pivo (např. Budweiser), z Irska sem doputovala také whisky a na západním pobřeží se pěstuje i víno. Alkohol se ovšem ve Spojených státech amerických může pít až od 21 let.
Americká kuchyně z hlediska zdraví
Dle typických pokrmů americké kuchyně se může zdát, že je extrémně nezdravá. A skutečně sladká jídla, hamburgery anebo slazené limonády nepatří mezi součásti zdravého životního stylu. Na druhou stranu se tento trend začíná v posledních desetiletích výrazně měnit. Ačkoli více než pětina Američanů trpí obezitou, další obyvatelé USA žijí velmi zdravě. Spojené státy jsou zkrátka zemí protikladů.
Zajímavosti o americké kuchyni
- V USA je populární brunch, což je jídlo mezi snídaní a obědem, které tvoří vejce, sýr, šunka, pečivo, ovoce atd. Samotné slovo je přitom složeno ze slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd).
- USA jsou velkým státem, takže není divu, že se místní kuchyně liší i lokálně. Pokrmy na Havaji např. obsahují daleko více ryb a mořských plodů než jídla na Středozápadě.
- Po celé zemi jsou ovšem rozesety fastfoody, které si našly cestu i do mnoha dalších států. Díky nim jsou ostatně typické americké pokrmy známé po světě.
- V USA se hojně používá i chilli. To platí především pro kuchyni na mexicko-texaské hranici, které se říká Tex-Mex.
- Dáte-li si rádi po jídle něco ostřejšího k pití, vězte, že v některých okresech v USA stále platí prohibice, jinde se nesmí pít na veřejných místech Buďte tedy obezřetní.