Altamurský chléb: Pečivo s přísnými pravidly, jehož historie je tisíce let dlouhá

Zdroj: Shutterstock

Altamurský chléb má v Itálii dlouholetou tradici. Jde o jediný chléb, který má v Evropě označení chráněného původu. Pokud ho pekaři chtějí připravit a následně prodávat, musí dodržovat přísná regulační pravidla.

První zmínky o chlebu se objevily už v roce 37 před naším letopočtem, uvádí Delicious Italy. V provincii Bari, ve města zvaném Altamura se tehdy poprvé začalo z pšenice péct pečivo, které je dodnes po celé Itálii velmi oblíbené.

V knihách z tehdejší doby je chléb popisován jako „pečivo tak vynikající, že si moudrý cestovatel na každou svou cestu vezme jeho zásoby.“

Přísná pravidla

Italové si na tom, aby byl chléb vždy dokonalý a splňoval všechna kritéria, zakládají. Při pečení altamurského chleba je třeba dodržovat tradiční postupy a kontrolovat veškeré přísady.

Požadavky zahrnují například používání konkrétních odrůd pšenice, určitou specifikaci vody, konzistentní výrobní metodu nebo fakt, že konečná kůrka musí být silnější než tři milimetry, uvádí Food52.

Domácí altamurský chléb

I když originální altamurský chléb má mnoho specifik, která dovedou splnit pouze profesionální pekaři, jeho zjednodušenou verzi si můžete připravit i sami doma.

Budete k tomu potřebovat 4 šálky pšeničné mouky, lžíci sušeného droždí, 1,5 šálku vlažné vody a špetku soli.

Nejprve si v troše vody necháte vzejít kvásek. Ten potom smícháte s prosátou moukou smíchanou se solí.

Do těsta nalijte zbytek vody a vypracujte hladkou hroudu, která bude ještě hodinu kynout.

Tu potom dejte do formy na chléb a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Vznikne vám pak na první pohled obyčejné pečivo, které je ale v Itálii považováno téměř za zázrak.

Zdroj: Italy’s Best, Great Italian Chefs, Delicious Italy, Food52

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz