Aloo keema je jídlo skládající se z mletého hovězího masa a brambor. Kořeny má v indické kuchyni, je tedy jasné, že se jedná o pokrm plný zajímavých chutí díky většímu množství použitého koření. A ačkoli vypadá na talíři toto jídlo obyčejně, je vynikající a vyzkoušet byste si ho měli připravit i vy.
Přesný původ pokrmu není znám, uvádí Cook With Anabella. Je ale velmi pravděpodobné, že aloo keema v sobě kombinuje zkušenosti z indické, pákistánské a bangladéšské kuchyně.
Velmi snadné na přípravu
Aloo keema je jídlo velmi syté a chuťově zajímavé, připravit ho ale přitom zvládne i nezkušený kuchař. Velmi oblíbené je i proto, že je hotové poměrně rychle a jedná se tak o skvělý způsob, jak během chvíle připravit večeři pro celou rodinu.
Na přípravu jídla budete potřebovat olej, cibuli, 4 stroužky česneku, zázvor, 4 menší rajčata, 400 gramů mletého hovězího masa, sůl, koriandr, chilli, červenou mletou papriku, kari, pepř a 2 menší brambory.
Recept na pokrm aloo keema
V hrnci rozehřejte olej, přidejte pokrájenou cibuli, česnek a zázvor a vše zarestujte. Následně přidejte na menší kousky pokrájená rajčata a všechno koření. Pokrm zalijte asi půl hrnkem vody. Směs duste, dokud se rajčata nerozvaří a nevytvoří se hustá omáčka.
V tuto chvíli přidejte mleté maso a zhruba po pěti minutách míchání vše zalijte hrnkem vody. Nechte směs 30 minut vařit, a nakonec přidejte na tenká kolečka pokrájené brambory.
Ty nechte v omáčce vařit asi 15 minut, což by mělo v případě pokrájení na velmi malé kousky stačit. Nakonec už jen stačí pokrm naservírovat na talíř, dozdobit čerstvými rajčaty a konzumovat samotný nebo třeba s rýží.
Zdroj: Cook With Anabella, Tea for Turmeric, Fatima Cooks
Autor: Šárka Cvrkalová