Æbleskiver: Tradiční dánské koblihy z 18. století

Zdroj: Pixabay

Přemýšlíte, jaký dezert doma připravit rodině, abyste je překvapili něčím novým, ale zároveň měli stoprocentní jistotu, že si pochutnají? Vyzkoušejte si udělat tradiční dánské koblihy známé jako Æbleskiver.

Æbleskiver (někdy psáno jako aebleskiver nebo také ebelskiver) jsou tradiční dánské sladké kuličky, které se nejlépe dají přirovnat k nadýchaným lívanečkům ve tvaru koule. Název doslova znamená jablečné plátky, přestože moderní verze často jablka neobsahují, píše Daring Gourmet.

Tradice z 18. století

Původ Æbleskiver sahá do 18. století, uvádí web Aebleskievers. Podle legendy vznikly koblížky, když vikingové po bitvě ohýbali své poškozené štíty a používali je jako pánve na pečení.

Tradičně se servíroval pokrm během vánočního období, ale dnes se už jí celoročně. Koblížky se podávají posypané moučkovým cukrem a namáčí se do jahodového nebo malinového džemu. Jejich příprava je velmi snadná.

Recepte na Æbleskiver

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 hrnky hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, lžičku soli, 2 lžíce cukru, 2 vejce (oddělené žloutky a bílky), 2 hrnky podmáslí, 120 gramů rozpuštěného másla a lžičku vanilkového extraktu.

V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. V jiné míse smíchejte žloutky, podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, přidejte mokré ingredience k suchým a vše promíchejte.

Opatrně vmíchejte sníh z bílků do směsi. Rozehřejte pánev s prohlubněmi a do každé dejte trochu másla a nalijte na něj těsto. Jakmile se na něm začnou tvořit bublinky, otočte koule o 90 ° pomocí špejle. Po dalších 2 minutách je otočte o dalších 90 °, aby se vytvořila kompletní koule. Pečte koblížky, dokud nejsou zlatohnědé a propečené.

Zdroj: Aebleskievers, The State Journal Register, Daring Gourmet

Autor: Šárka Cvrkalová:

Přidat na Seznam.cz