Ovoce většinou bývá zdravé a mělo by vašemu tělu doplnit vitamíny a další potřebné látky. V případě poddužáku lahodného byste si nicméně měli dát pozor na přesný opak. Jde o ovoce, které vás může stát život.
Poddužák lahodný je druh rostliny, která poskytuje sice lákavě vypadající ovoce, to ale za určitých podmínek může být tím posledním, co v životě sníte. S plody se můžete setkat také pod názvem ackee.
Chutné, ale nebezpečné
V nezralé podobě obsahuje ovoce toxiny, které mohou člověku způsobit závažné zdravotní problémy a v určitých případech vést dokonce ke smrti, upozorňuje MedScape.
Plod bývá zhruba 10 centimetrů velký, má žlutou či oranžovou barvu. Že je zralý, poznáte snadno, slupka sama praskne a odhalí obsah uvnitř. Pokud se to nestane, nemá rozhodně cenu se k toxickému obsahu dobývat násilím.
Po prasknutí se objeví tři kapsy, ve kterých se nachází rosolovité části ovoce. Ty potom můžete konzumovat, přesto ale studie z roku 2023 doporučuje ovoce před konzumací ještě povařit, abyste měli jistotu, že ho zbavíte všech toxických látek.
Jaké nebezpečí hrozí?
Podobně jako například nám lépe známé liči i ackee obsahuje jedovatý hypoglycin. Ten způsobuje prudký pokles hladiny cukru v krvi. Pokud tak ovoce sníte větší množství, může u vás dojít ke zvracení, následně vám vypoví funkci některé orgány, uvádí WebMD.
Není výjimkou, že ovoce způsobí smrt. V minulosti se podobných případů stalo mnoho. Bylo to ale způsobeno tím, že nebyli lidé o toxicitě ovoce informováni. Pokud ho budete jíst zralé a ideálně povařené, nic by se vám stát nemělo, dodává Men’s Journal.
Zdroj: NIH, Men’s Journal, WebMD, MedScape
Autor: Šárka Cvrkalová