Acerola neboli barbadoská třešeň je ovoce, které je čím dál známější díky opravdu vysokému obsahu vitamínu C. V ČR se toho ovšem o něm příliš neví…
Původ aceroly
Acerola je pouze jiný název pro rostliny z rodu malpígie. Jedna z nich, konkrétně malpígie lysá plodí zdraví prospěšné ovoce. Tato stromovitá či keřovitá rostlina původně rostla ve Střední a Jižní Americe, nicméně se jí daří i v některých karibských oblastech, a to včetně Barbadosu. Proto se tomuto keři či stromku, případně jeho plodům říká karibská či barbadoská třešeň.
Kde si barbadoskou třešeň pořídit?
Acerola vzhledově skutečně připomíná třešeň. Pokud ji ovšem budete hledat v českých obchodech, s největší pravděpodobností neuspějete. Pořídit si ji můžete především rozemletou na prášek, jenž disponuje mírně kyselou chutí. Tyto práškové extrakty seženete zhruba od 150 do 400 Kč a zachovávají si obsah účinných látek, takže jde o skvělé přírodní zdroje (nejen) vitamínu C.
Acerola v kuchyni
Prášek z barbadoské třešně lze v kuchyni využít hned několika způsoby. Můžete jej např. přidat do různých nápojů, jako jsou džusy, šťávy nebo ovocné čaje. Využít jej lze také při přípravě smoothie. Hodí se navíc i k dochucení zmrzliny či jogurtů. V obchodech navíc seženete i šťávu z aceroly, která je stoprocentně přírodní a stačí ji pouze smíchat s vodou.
Barbadoská třešeň z hlediska zdraví
Acerola obsahuje mnoho účinných látek. Jde především o vitamín C, přičemž patří k jeho nejlepším přírodním zdrojům vůbec. Vyskytuje se v ní také vitamín A a B6, minerály (železo, vápník či hořčík) nebo flavonoidy. Díky tomu má toto ovoce antioxidační vlastnosti, kladný vliv má na metabolismus či imunitu a jedná se o vhodnou potravinu i pro sportovce, neboť pozitivně působí na svalovou hmotu a nedostatek energie.
Zajímavosti o acerole
- Acerola dnes neroste pouze v oblasti původního rozšíření, ale pěstuje se rovněž v jihovýchodní Asii, Africe nebo v Austrálii.
- Barbadoská třešeň obsahuje 30× více vitamínu C než citrusové plody, tedy např. citrón či pomeranč.
- Dokonce se uvádí, že se v ní vyskytuje 150× více vitamínu C než v třešních.
- Acerola bývá dávána do souvislosti i s prevencí rakoviny, takže se může stát důležitou potravinou pro 21. století.
- Důvod, proč není barbadoská třešeň v českých obchodech dostupná, spočívá v tom, že se velmi rychle kazí a čerstvá vydrží maximálně tři dny.