Neexistuje jediná nejlepší dieta na hubnutí. A ani módní přerušovaný půst nemá zázračné výsledky, které slibují jeho propagátoři. Nová studie ukazuje, že oproti klasické restrikční dietě nenabízí nic navíc.
Dvěma oblíbenými metodami hubnutí jsou časově omezené stravování, což je druh denního přerušovaného půstu, a omezení příjmu kalorií.
Protože se vedou rozsáhlé diskuse o účinnosti přerušovaného půstu a dlouhodobé účinnosti omezení příjmu kalorií, navrhli vědci studii, která měla tyto dvě metody porovnat. Autoři studii publikovali v časopise The New England Journal of Medicine.
Strategie hubnutí
Časově omezené stravování je jednou z forem denního přerušovaného půstu. Při této formě půstu lidé zkonzumují veškeré jídlo ve stanoveném časovém okně.
Někteří lidé například praktikují půst v poměru 16:8, kdy 16 hodin nejedí a poté se stravují v osmihodinovém okně, například od 12:00 do 20:00. Jiní lidé používají omezenější okno a praktikují půst v poměru 20:4.
Myšlenka časově omezeného stravování spočívá v tom, že lidé omezí množství kalorií, které přijmou, pokud omezí jídlo na určitou dobu.
Omezení příjmu kalorií je dalším způsobem, jak zhubnout. Při této metodě si lidé zvolí určitý počet kalorií, pod kterým chtějí každý den zůstat.
Průběh studie
Cílem této studie bylo zjistit, zda časově omezené stravování nabízí nějaké další výhody oproti kaloricky omezené dietě. Za tímto účelem výzkumníci získali 139 účastníků, z nichž 118 studii dokončilo.
Účastníci byli ve věku od 18 do 75 let a jejich index tělesné hmotnosti (BMI) se pohyboval mezi 28 a 45 body. Účastníci neměli žádné závažné zdravotní problémy.
Výzkumníci rozdělili účastníky studie do dvou skupin a nařídili jim, aby denně snědli určité množství kalorií (1 500 až 1 800 kalorií pro muže a 1 200 až 1 500 kalorií pro ženy).
Skupina s časově omezeným stravování měla za úkol jíst pouze mezi 8:00 a 16:00. Skupina s omezením kalorií mohla své kalorie konzumovat, kdykoli se jim zachtělo.
Jak dopadly výsledky?
Na konci studie byli všichni účastníci naposledy zváženi. Účastníci ze skupiny s časově omezeným stravováním zhubli v průměru 6,3 kilogramu a účastníci ze skupiny s omezením pouze na kalorie zhubli v průměru 8 kilogramů.
Ze statistického hlediska se změny hmotnosti v obou skupinách při hodnocení po 12 měsících významně nelišily.
Mezi pacienty s obezitou nebyl režim časově omezeného stravování přínosnější, pokud jde o snížení tělesné hmotnosti, tělesného tuku nebo metabolických rizikových faktorů, než denní omezení kalorií, zní závěr studie.
Výzkumníci také porovnávali krevní tlak, hladinu glukózy nalačno a hladinu lipidů mezi oběma skupinami. Zjistili podobné zlepšení u obou skupin.
Zdroj: Medical news today, Science alert, NEJM Group,
Autor: Dominika Jandorová