Jsou pokrmy, které si bez majonézy neumíme představit. Milujeme ji nejen jako doplněk třeba k masu, ale stává se častou součástí například různých salátů. Mnohým z nás doma nesmí chybět a vždy ji musíme mít po ruce.
I když nám majonéza chutná, po výživové stránce to není zrovna kdovíjaká hitparáda. Ve chvílích, kdy si třeba hlídáme svůj kalorický příjem, rozhodně není na škodu vědět, čím můžete majonézu nahradit. A těch možností je naštěstí hned několik.
Zakysaná smetana
Zakysaná smetana může dodat čerstvou chuť téměř každému receptu, který vyžaduje majonézu. Na rozdíl od ní není tak tučná.
Ba spíše naopak. Zakysaná smetana dokonce obsahuje několik vitaminů a minerálů – i když v malých množstvích – včetně vitaminu A, riboflavinu a vitaminu B12.
Zakysanou smetanu můžete použít v receptech, které vyžadují majonézu, jednoduše výměnou za stejné množství.
Řecký jogurt
Jogurt si běžně dáváme třeba k snídani. Možná vás to nenapadlo, ale lze jím nahradit i tolik oblíbenou majonézu.
„Řecký jogurt je nejen bohatý na bílkoviny, ale je také skvělým zdrojem mikroživin, včetně fosforu, vitaminu A, vápníku a zinku,“ vyzdvihuje jeho přednosti vegan.rocks.
Olivový olej
Nahradit majonézu olivovým olejem? V případě některých pokrmů je to možné a klidně to neváhejte zkusit.
Olivový olej, bohatý na zdravé nenasycené tuky, je dobře známý pro své zdraví prospěšné vlastnosti. „Některé studie naznačují, že olivový olej by mohl pomoci bojovat proti zánětu, zlepšit zdraví srdce a chránit před určitými typy rakoviny,“ odhaluje healhtline.com.
Avokádo
Pokud se chystáte použít majonézu třeba do salátu, zkuste na to jít tentokrát jinak a nahradit majonézu avokádem.
Tomu sice nemusí přijít na chuť úplně každý, protože jeho chuť je specifická, ale jakmile si ho oblíbíte, nedáte na něj dopustit.
Mimo to byste měli vědět, že avokádo nejen skvěle chutná, ale zároveň je bohaté na důležité živiny a to včetně vlákniny, kyseliny listové nebo vitamínu E.
Hořčice
Web bestreviewstips.com doporučuje nahradit majonézu hořčicí. Je nutno počítat s tím, že chuť bude odlišná, po kalorické stránce je ale hořčice stále lepší volbou než klasická majolka.
Ve skutečnosti jedna porce hořčice obsahuje méně než 10 % kalorií obsažených v majonéze. Zkuste si s ní při přípravě pokrmů vyhrát.
Zdroj: vegan.rocks, healhtline.com, bestreviewstips.com
Autor: Karolína Nezbedová