Lněná semínka nejsou jen jedním z nejúžasnějších zdrojů rostlinné vlákniny, ale jsou také jedním z přírodních rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin. Tyto tuky jsou nezbytné pro zdraví a jsou spojovány se zdravotními výhodami pro zdravé srdce a mozek.
Tyto prospěšné látky se nachází také v rybím tuku, a tak je na místě si ujasnit, který produkt je pro zdraví prospěšnější. Předně, pěstováním lněného semínka se nedrancují oceány. Je to také produkt, který je vhodný pro vegany.
O rostlině lnu
Lněný olej se lisuje za studena z vyzrálých lněných semínek. Len je jednou z kulturních plodin, které provází člověka od počátku civilizace. Důkazem je například lněné prádlo nalezené v pohřebních komorách z doby před 3000 lety př. n. l.
Tato modře kvetoucí rostlina roste i v chladnějších podmínkách, pokud má dost světla. Len se využíval pro výrobu textilu a ve velké míře i pro krmení hospodářských zvířat. Lidé si všimli, jak zvířata prospívají, a tak se pomalu lněné semínko dostalo do středu zájmu pro své nutriční a zdravotní výhody.
Dnes je považováno za jednu z nejzdravějších potravin. Lněný olej teprve čeká na masové využití v kuchyni, ale už teď je oblíbený v kapslích jako potravinový doplněk.
Nutriční výhody lněného semínka
Jednou z nejzásadnějších látek je kyselina alfa-linolenová, což je jedna z omega-3 mastných kyselin. Právě těmto látkám se připisuje podpora zdravého srdce, udržování dobré mozkové činnosti a podpora dobré nálady. Mají také vliv na snižování zánětů v těla, ovlivňují zdravou pokožku a vlasy.
Benefity lněného oleje
Udržování tělesné hmotnosti je důležité pro každý věk a je to součást dobré péče o zdraví. Obezita je příčinou řady nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, nemoci srdce nebo mrtvice. Lněný olej je přírodní lubrikant, a pomáhá držet jídlo v trávícím systému v pohybu. Pomáhá tak tělu zbavit se rychleji „odpadu“ a tím přispívá k detoxikaci a k menšímu nárůstu tělesné hmotnosti. Je také vynikajícím prostředkem proti zácpě, kterou trpí až miliony lidí.
Jak už bylo zmíněno, vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové zaručuje preventivní péči o srdce a lidé, kteří pravidelně konzumují lněný olej, mají menší pravděpodobnost, že prodělají těžký infarkt.
V souvislosti s pozitivním vlivem na lidské zdraví probíhá i celá řada studií pro snížení rizika rakoviny, a i v tomto ohledu se možná dočkáme pozitivních zpráv.
Proč upřednostnit lněný olej před rybím tukem
Pro část konzumentů už samotný původ rybího tuku může být překážkou k tomu, byl pravidelnou součástí stravovacích návyků.
Podle studie zveřejněné v National Library of Medicine, která pojednává o lékařském výzkumu v Kollingově institutu v Austrálii, bylo potvrzeno, že jedinci, kteří pravidelně 4 týdny konzumovali 640 mg rybího tuku, měli sníženou srážlivost krve. Mnoho lidí také i po malém množství rybího tuku trpí průjmem.
Kromě toho je rybí tuk spojován s dalšími gastrointestinálními problémy, včetně zvýšené plynatosti, kyselého refluxu, říhání, nevolnosti a žaludečních potíží. Příliš velké množství rybího tuku vede k nadměrnému získávání vitaminu A, který je sice pro tělo nezbytný, ale jeho předávkování může způsobit závratě, nevolnost, bolesti kloubů a podráždění kůže. Dlouhodobé předávkování může negativně ovlivnit činnost jater.
Využití v kuchyni
Lněný olej se může snadno používat v kuchyni. Nemá žádné pachutě, je vhodný třeba do salátů, kterým dodá oříškovou příchuť. V oblibě je i u vyznavačů raw stravy. Doporučuje se panenský lněný olej, který byl vyrobený mechanickou cestou a má nejlepší nutriční hodnoty.
Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, onegreenplanet.org
Autor: Lída Kropáčková