Tamarind je druh tropického ovoce, které se používá v mnoha pokrmech po celém světě. Může mít dokonce i léčivé vlastnosti. V článku se dovíte vše, co o něm potřebujete vědět.
Tamarind je strom z tvrdého dřeva, který pochází z Afriky, ale roste také v Indii, Pákistánu a mnoha dalších tropických oblastech. Na stromě rostou fazolovité lusky plné semen obklopených vláknitou dužinou. Šťavnatá dužina mladých plodů je zelená a kyselá. Zráním se postupně stává pastovitou a více sladkokyselou. Jedlé jsou semena a listy.
Zdravé ovoce s všestranným využitím
Toto ovoce má mnoho využití, od vaření, přes zdraví až po použití v domácnosti. Tamarindová dužina se široce používá k vaření v jižní a jihovýchodní Asii, Mexiku, na Středním východě a v Karibiku. Lze ji dát do omáček, marinád, chutney, nápojů i dezertů. Je to také jedna ze složek worcesterské omáčky.
Co se týče zdraví, hraje tamarind důležitou roli v tradiční medicíně. Ve formě nápoje se běžně používal k léčbě průjmu, zácpy, horečky a malárie. Kůra a listy se také používaly k podpoře hojení ran.
Moderní vědci v současnosti době tuto rostlinu studují pro potenciální léčebné použití. Polyfenoly v tamarindu mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Ty mohou chránit před nemocemi, jako jsou srdeční choroby, rakovina a cukrovka.
Tamarindovou dužinu je možné využít i v domácnosti, a to jako leštidlo na kovy. Obsahuje totiž kyselinu vinnou, která pomáhá odstraňovat skvrny z mědi a bronzu.
Diabetici by měli konzumaci omezit
Ovoce má vysoký obsah mnoha živin, včetně vitaminů, minerálů, aminokyselin a prospěšných rostlinných sloučenin. Obsahuje však hodně přírodního cukru, který je spojen s metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu, a proto jej dietní směrnice doporučují omezit.
Dužina tamarindu obsahuje sloučeniny, které mohou chránit před srdečními chorobami a oxidačním poškozením.
Obsažené polyfenoly mohou pomoci regulovat hladinu špatného cholesterolu, jak dokládá jedna studie na křečcích. Je však třeba provést další výzkum na lidských účastnících.
Tamarind má také poměrně vysoký obsah hořčíku, který má mnoho zdravotních výhod a hraje roli ve více než 600 tělesných funkcích. Může také pomoci snížit krevní tlak a má protizánětlivé a antidiabetické účinky.
Tamarind existuje v různých formách
Můžete narazit na různé formy tamarindu, například v podobě bonbonů či slazeného sirupu. Čisté ovoce můžete také najít ve třech hlavních formách. První jsou syrové lusky, které jsou nejméně zpracovanou formou. Jsou stále neporušené a lze je snadno otevřít a odstranit dužinu.
Další je lisované bloky. Při jejich výrobě se odstraní skořápka a semena a dužina se stlačí do bloku. Třetí podobou je tamarindový koncentrát, což je vyvařená dužina, do které mohou být přidány konzervační látky.
Toto ovoce si můžete vychutnat na několik způsobů. Jedním z nich je jej jednoduše jíst ze syrových lusků.
Tamarindovou pastu můžete použít i při vaření do sladkých i slaných jídel, stačí si ji připravit buď z lusků nebo přímo zakoupit. Lze jej použít také místo citronu pro přidání kyselého tónu.
Zdroj: healthline.com, journals.plos.org, fda.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com
Autor: Silvie Grulichová