Znáte tapioku? Pro mnoho lidí je to neznámý pojem, se kterým nemají zkušenosti. Jde o rostlinu milující subtropické podmínky, jejíž historie sahá opravdu hodně daleko.
Oblíbit si ji mohou nejen lidé trpící na intoleranci lepku, ale i ti, kteří se snaží zhubnout. Pojďme si tapioku představit a společně s ní i její benefity.
Co je tapioka?
„Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku,“ vysvětluje webmd.com a dodává, že maniok je původní zelenina z Jižní Ameriky, která roste v tropických a subtropických oblastech.
Tropická keřovitá rostlina má jedlé palmovité listy na konci dlouhých načervenalých stonků. Může dorůst až do velikosti malého stromu.
Kořeny tapioky jsou velikostí a tvarem podobné sladkým bramborám. Hlíza má nejedlou leskle hnědou slupku s drsnými skvrnami.
Obrovský zdroj sacharidů
„Kořen tapioky je třetím největším zdrojem sacharidů na světě – nad kukuřicí a rýží,“ popisuje specialtyproduce.com.
Má vysoký obsah vápníku, vlákniny, draslíku a vitaminů B6 a C. Nemá relativně žádné bílkoviny, ale obsahuje vysoké hladiny železa a esenciálních mastných kyselin.
Listy obsahují vyšší množství bílkovin a cenných živin než kořen. Kořen tapioky je také údajně užitečný při podpoře trávení.
Zdravotní přínosy
Určitě byste našli celou řadu potravin, které by nám toho, pokud jde právě o zdraví, mohly nabídnout daleko více nežli právě tapioka.
I přesto jí ale můžeme nějaký ten plusový bod připsat. Kromě již zmíněné podpory trávení je perfektní náhražkou pro lidi s intolerancí lepku.
Tapioka může nahradit produkty na bázi pšenice nebo kukuřice. „Obsahuje malé množství rezistentního škrobu, který je spojen s řadou zdravotních výhod,“ doplňuje healthline.com.
Prospívá srdci a pomáhá při hubnutí
Tapioka neobsahuje nasycené tuky. Bylo zjištěno, že snížení nasycených tuků snižuje riziko srdečních onemocnění.
Tapiokový škrob neobsahuje žádný tuk ani cholesterol, což z něj dělá zdravou volbu pro ty, kteří si hlídají váhu nebo se snaží zhubnout.
Minerály v tapioce mohou poskytnout důležité zdravotní výhody. Například vápník je důležitý pro udržení silných kostí a prevenci rozvoje osteoporózy. Tapioka také obsahuje železo – základní minerál, který potřebujeme k přenosu kyslíku do celého těla.
Historie sahá tisíce let daleko
Použití tapioky se datuje před mnoha tisíci lety. Do Afriky ji rozšířili průzkumníci po objevení Nového světa.
Vedou se spory, zda byl kořen zavezen do Indie přímo z Jižní Ameriky v polovině 19. století, nebo jestli byl do asijské země zavlečen prostřednictvím Portugalců v 17. století.
Rostlina nejlépe roste v subtropických a tropických oblastech. Je známá jako rostlina odolná vůči suchu a pěstuje se jako rezervní plodina v zemích náchylných k hladomoru. Afrika a Brazílie jsou dva největší producenti kořene tapioky na světě.
Zdroj: webmd.com, specialtyproduce.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová