Hliníková fólie neboli alobal se při vaření používá zcela běžně. Někteří tvrdí, že jeho používání při vaření ohrožuje zdraví, jelikož proniká do jídla, jiní ho považují za bezpečný. Jak je to doopravdy?
Hliníková fólie je papírově tenký, lesklý plech z kovu. Vyrábí se válcováním velkých plátů hliníku, dokud nejsou tlusté méně než 0,2 milimetrů.
Průmyslově se používá pro různé účely včetně balení, izolace a přepravy. Je také široce dostupný v obchodech s potravinami pro domácí použití.
Doma lidé používají hliníkovou fólii ke skladování potravin, zakrytí pečicích ploch a k zabalení potravin, jako je třeba maso, aby se zabránilo ztrátě vlhkosti při pečení, či k zakrytí zeleniny při grilování.
Lze jej použít i k zakrytí nádobí nebo grilovacích roštů, aby se zabránilo následnému drhnutí k odstranění odolných skvrn a usazenin. Jsou však nějaká rizika spojená s používáním hliníkové fólie? A je, či není přijatelná pro každodenní použití?
Hliník se přirozeně vyskytuje v potravinách
Hliník je jedním z nejrozšířenějších kovů na Zemi. Ve svém přirozeném stavu je vázán na další prvky, jako je fosfát a síran v půdě, horninách a jílu.
V malém množství se však nachází také ve vzduchu, vodě i ve vašem jídle. Ve skutečnosti se přirozeně vyskytuje ve většině potravin, včetně ovoce, zeleniny, ryb, masa, obilí a mléčných výrobků.
Některé potraviny, jako jsou houby, špenát, ředkvičky a čajové lístky, absorbují a hromadí hliník více než jiné potraviny.
Kromě toho část hliníku, který sníte, pochází ze zpracovaných potravinářských přísad, jako jsou konzervační látky, barviva, protispékavá činidla, zahušťovadla a další. Komerčně vyráběné potraviny obsahující tyto přísady mohou v sobě mít více hliníku než ty domácí.
Skutečné množství hliníku přítomného v jídle závisí do značné míry na několika faktorech. Na obsahu hliníku v půdě, ve které byly potraviny vypěstovány. Také na tom, jak snadno daná potravina hliník absorbuje a udrží si jej.
Dále zda byly během zpracování do potraviny přidány určité přísady či zda byly potraviny zabaleny a skladovány v hliníkovém obalu. Hliník je přijímán také prostřednictvím léků.
Obsah hliníku v potravinách a lécích se však nepovažuje za problém, jelikož se skutečně vstřebá pouze malé množství, které přijmete. Zbytek projde tělem a vyloučí se stolicí. U zdravých lidí se navíc absorbovaný hliník vylučuje močí.
Vaření s hliníkovou fólií může zvýšit obsah hliníku v potravinách
Vaření s hliníkovou fólií může zvýšit obsah hliníku v potravinách, které jíte. Stejně tak to platí i o kuchyňském náčiní a nádobách vyrobených ze stejného kovu.
Množství hliníku, které se dostane do vaší stravy z hliníkové fólie, je ovlivněno řadou věcí, jako například vyšší teplotou při vaření, používání soli a koření či vaření s kyselými potravinami, jako jsou rajčata, zelí a rebarbora.
Na základě jedné studie bylo zjištěno, že vařením červeného masa v hliníkové fólii se může obsah hliníku zvýšit až o neuvěřitelných 378 procent. Na místě jsou obavy, že pravidelné používání hliníkové fólie při vaření může být škodlivé pro vaše zdraví.
Potenciální zdravotní rizika
V současnosti však neexistují žádné pádné důkazy spojující použití fólie se zvýšeným rizikem nějakého onemocnění.
Každodenní vystavení hliníku, ke kterému dochází prostřednictvím jídla a vaření, je tedy považováno za bezpečné, už jen z důvodu, že jej tělo zdravého člověka umí účinně vylučovat.
Nicméně právě hliník v potravě je považován jako potenciální faktor v rozvoji Alzheimerovy choroby, což je neurologické onemocnění způsobené úbytkem mozkových buněk. V mozcích lidí s tímto onemocněním byly nalezeny vysoké hladiny hliníku.
Neexistuje však žádný důkaz, zda je hliník ve stravě skutečně příčinou nemoci. Přesná role hliníku ve vývoji a progresi Alzheimerovy choroby musí být ještě prozkoumána. Taktéž nebylo nalezeno definitivní spojení mezi příjmem hliníku v jídle a zánětlivým onemocněním střev.
Jak minimalizovat vystavení hliníku při vaření
Je téměř nemožné úplně odstranit hliník z vaší stravy, avšak můžete sami pracovat na jeho minimalizaci. Vyvarujte se vaření při vysokých teplotách, omezte používání fólie při vaření, nepoužívejte hliníkové náčiní. Vyvarujte se vystavení hliníkové fólie kyselým potravinám a snažte se omezit kupované potraviny balené do hliníku.
I když hliníková fólie může malinko zvýšit obsah hliníku ve vaší stravě, není považována za nebezpečnou, jelikož se jedná o zanedbatelné množství. Vzhledem k tomu, že přijímané množství hliníku v jídle je hluboko pod nebezpečnou hranicí, nepoužívat hliníkovou fólii při vaření není vůbec nutné.
Zdroj: healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, rd.com
Autor: Silvie Grulichová