Máte rádi mexickou kuchyni? Nebo s oblibou poznáváte nové chutě a objevujete různorodé pokrmy? V každém případě si v tomto článku přijdete na své. Dnes se totiž společně zaměříme na tradiční mexická jídla, která dokážou překvapit rozmanitou kombinací chutí.
Mexiko určitě patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace. Návštěvníky sem doslova přitahuje nejen hřejivé slunce a dechberoucí památky, ale bezesporu je jedním z hlavních důvodů k návštěvě také typické mexické jídlo.
Guacamole
Možná jedním z nejtypičtějších mexických jídel je gaucamole. Věděli jste, že tento tradiční pokrm pochází již z dob Aztéků?
Guacamole, vyrobené z rozmačkaných avokád, cibule, rajčat, citronové šťávy a chilli papriček a někdy i stroužku nebo dvou česneku, se často jí s tortilla chipsy nebo se používá jako příloha.
Tamales
Pokud jste viděli krásnou dětskou pohádku Coco, pak vám určitě neuniklo další mexické jídlo nazývané tamales.
„Tamales byly nejprve vyvinuty pro kmeny Aztéků, Mayů a Inků, které potřebovaly výživné jídlo na cesty, aby je mohly vzít do bitvy,“ vysvětluje bbcgoodfood.com.
Tamales jsou kapsičky z kukuřičného těsta, které se plní buď sladkou, nebo slanou náplní, zabalí se do banánových listů nebo kukuřičných slupek a poté se dusí.
Enchiladas
Enchiladas pochází z mayských dob, kdy lidé v Mexickém údolí jedli kukuřičné tortilly obalené kolem malých ryb.
V dnešní době se používají kukuřičné i moučné tortilly, které se plní masem, sýrem, mořskými plody, fazolemi, zeleninou nebo vším výše uvedeným.
Tostadas
Tostadas je jednoduchý, ale lahodný pokrm obsahující kukuřičné tortilly smažené ve vroucím oleji, dokud nejsou křupavé a nechytí zlatý nádech.
Tortily se pak podávají samostatně nebo společně s libovolným počtem příloh. Mezi oblíbené přísady patří frijoles čili smažené fazole, sýr, vařené maso, mořské plody a ceviche.
Tacos
Jestli nesmíme zapomenout na nějaké tradiční mexické jídlo, pak je to tacos. Už jste tento pokrm někdy ochutnali?
„Recept má kořeny v historii a obsahuje vepřové maso nakrájené na tenké plátky, pomalu pečené na rožni spolu s ananasem, lístky koriandru a cibulí, vše podávané na kukuřičné tortille,“ píše carnival.com.
Elote
Pokud navštívíte Mexiko, určitě neunikne vaší pozornosti, že téměř na každém rohu ulice najdete někoho, kdo prodává elote – mexický název pro kukuřičné klasy.
Kukuřice se tradičně vaří a podává se buď na špejli, podobně jako zmrzlina, nebo v šálcích, do kterých se odříznou zrna. Poté se hojně přidává sůl, chilli prášek, limetka, máslo, sýr, majonéza a zakysaná smetana.
Zdroj: bbcgoodfood.com, carnival.com
Autor: Karolína Nezbedová