Hlídat si trvanlivost potravin dělá spoustě lidem problém. Určitě i vám se někdy stalo, že jste v lednici nebo třeba ve spíži našli potravinu s prošlou lhůtou a museli jste ji vyhodit. Některé domácnosti s tím bojují a každý měsíc vyhazují nemalé množství jídla. A to je špatně.
Zatímco některé potraviny se kazí rychle a stačí jim jen pár dní, aby jim prošla trvanlivost, jsou tu i takové, které můžete mít doma měsíce až roky a stejně se nikdy nezkazí.
Med
Přírodní cukr, vysoká kyselost a nízká vlhkost zajišťují, že toto tekuté zlato vydrží navždy. „Archeologové dokonce objevili jedlý med ve staroegyptských hrobkách,“ odhaluje parade.com.
I tak ale lze na medu pozorovat určité změny. Časem totiž může začít krystalizovat. To ale není důvod k obavám, tehdy stačí vložit sklenici s medem do hrnce s teplou vodou a med opět získá zpět svoji původní texturu.
Sůl
Málokoho asi překvapí, že se na seznam trvanlivých potravin, které můžete mít doma i několik let beze strachu o jejich zkažení, dostala také sůl.
Nejodizovaná sůl stejně jako přírodní mořská sůl vydrží navždy. Pokud máte doma jodizovanou kuchyňskou sůl, počítejte s trvanlivostí cca pět let.
Cukr
I cukr můžete mít doma několik let a nezkazí se. Hovoříme snad o všech typech cukrů, ať už je to krystalový, moučkový nebo hnědý čili třtinový.
I u cukru je možné stejně jako u medu pozorovat změny. Déle skladovaný cukr může po nějaké době ztvrdnout.
Sušené ovoce
Sušené ovoce je nabité různými živinami, včetně vlákniny. Mělo by se však konzumovat pouze s mírou kvůli vysokému obsahu cukru a kalorií.
I sušené ovoce řadíme na seznam potravin, které opravdu něco vydrží. „Proces dehydratace zabraňuje snadnému plesnivění ovoce,“ doplňuje healthline.com.
Fazole
Fazole jsou jedním z nejjednodušších zdrojů bílkovin pro dlouhodobé skladování. Mají přirozeně nízký obsah vlhkosti a vydrží roky.
Navíc fazole patří mezi nejvýživnější potraviny, které můžete jíst. Jsou nabité bílkovinami, vlákninou a různými důležitými minerály, jako je hořčík.
Ocet
Zapomenout rozhodně nesmíme ani na ocet a to ve všech jeho podobách a variantách. I ten můžete mít doma léta.
Bez újmy vydrží ocet i několik let skladování. A je jedno, jestli máte doma jablečný, vinný nebo rýžový ocet.
Alkohol
Možná to není tak úplně potravina, ale všichni dobře víme, že alkohol s léty získává na kvalitě. Ne nadarmo se některé druhy alkoholu uchovávají i desítky let.
Výjimkou jsou ale mléčné druhy alkoholu, u těch rozhodně není tak dlouhá trvanlivost. Proto pozor třeba na vaječný koňak nebo oblíbené likéry s obsahem mléka.
Zdroj: parade.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová