Pokud někdy zavítáte na Filipíny a dostanete pozvání od místního ke stolu, pravděpodobně při jídle zaslechnete tagalskou frázi „Kain ne“, která v překladu znamená „pojďme jíst“. Jde o laskavé gesto a v podstatě neodmyslitelnou součást jídla u zdejších lidí.
Kromě typické fráze, která má u nás obdobu jako „dobrou chuť“, se zde můžete těšit i na typické filipínské pokrmy. O jaké dobroty jde?
Filipínská kuchyně je neobvyklá. V čem?
Filipínská kuchyně je bohatá nejen na své výrazné chutě, ale také na historii a kulturu, která se vyvíjela v průběhu staletí od svých austronéských původů až po smíšenou kuchyni s malajskými, španělskými, čínskými a americkými vlivy.
Mnozí by si mohli myslet, že kvůli těmto vlivům postrádají Filipíny specifickou kuchyni, kterou by mohly nazývat svou vlastní, ale jedinečnost filipínské kuchyně spočívá v tom, že zahrnuje ingredience z celého světa.
Lechon
„Lechon, odvozený ze španělského slova pro pečené selátko, je pravděpodobně nejoblíbenějším pokrmem v zemi,“ píše chefspencil.com.
Tradičně je hvězdou jakékoli slavnostní příležitosti, od Vánoc po narozeniny a místní festivaly. Pokud sem někdy zavítáte a budete mít možnost ochutnat, rozhodně neváhejte.
Pancit
Pancit jsou nudle, které lze smíchat s jakýmkoli masem nebo zeleninou, po které váš žaludek touží. Název pochází z Hookienova slova ‚pian e sit‘, což znamená něco vhodně uvařeného.
Kuřecí Adobo
„Charakteristická chuť kuřecího adobo pochází z procesu pomalého vaření. Nesmí chybět spousta a spousta octa, drceného česneku, sójové omáčky a černého pepře,“ vysvětluje westernunion.com.
Sisig
Spolu s Adobo je Sisig dalším slavným filipínským jídlem známým po celém světě. Toto jídlo obsahuje nakrájené prasečí uši, čenich, líčka a bůček restované s česnekem, cibulí, zeleným chilli a octem.
Sisig pochází z provincie Pampanga, kulinářského hlavního města Filipín. V posledních letech si získal mezinárodní uznání, když byl v The New York Times prohlášen za pravděpodobně nejlepší vepřové jídlo na světě.
Kare-kare
Kare-Kare je filipínský guláš se zeleninou, volským ohonem a hustou pikantní arašídovou omáčkou. Tento pokrm pochází z doby před příchodem Španělů na Filipíny.
Bulalo
Bulalo je polévka z hovězí dřeně uvařená na mírném plameni. Toto dokonalé filipínské jídlo obsahuje pořádný kus hovězí stopky uvařené ve vodě s cibulí, česnekem, kuličkami pepře a solí.
Poté se přidá zelenina, jako je zelí, kukuřice a brambory. Tato chutná polévka pochází z provincie Batangas, kde se vyskytuje ten nejlepší dobytek a nejčastěji se jí v chladných měsících.
Zdroj: chefspencil.com, westernunion.com
Autor: Karolína Nezbedová