Pravý kaviár je synonymem luxusu, který není na stole každý den. Protože je pro většinu lidí drahý, nechtějí s ním plýtvat. Bohužel ale často netuší, jak ho správně podávat nebo jíst.
Kaviár je pouze produktem z jesetera
Většina kaviáru pochází ze tří druhů jeseterů: beluga, sevruga a osstreta. Pokud jikry pocházejí z jiného druhu ryby než jesetera, jako je například losos, ve skutečnosti to není kaviár. Takový produkt by měl nést označení „jikry“.
Ten nejkvalitnější a nejjemnější kaviár by neměl chutnat ani jako ryba, ani by neměl vynikat přílišnou slaností. Při nákupu je vhodné vybírat lesklé kuličky, které jsou pevné a nerozmačkané.
Jak podávat kaviár
Jemný kaviár by měl být podáván velmi studený v nekovové misce zasazené do větší mísy naplněné ledem. Kaviár lze skladovat v nejchladnější části lednice.
Kovové nádobí a servírovací příbory mohou dodat kaviáru kovovou příchuť. Pro uložení i servírování je vhodným materiálem sklo. V minulosti se používaly i materiály jako dřevo a želvovina.
Co podávat s kaviárem
Jemný kaviár se nejlépe podává jednoduše, například s kouskem toustového chleba nebo s nesolenou sušenkou.
Ačkoli gurmáni kaviáru uvádí, že by nic nemělo narušovat chuť jemného kaviáru, mezi běžné přílohy patří kolečka citronu, zakysaná smetana nebo natvrdo uvařené vejce. Kaviár se často podává na malých palačinkách známých jako bliny. Pro strávníky, kteří s kaviárem začínají, se doporučuje konzumace samotných jiker, aby nic nerušilo jejich chuť.
Přestože se na rautech a večírcích kaviár často kombinuje s šampaňským, znalci doporučují výhradně nejlepší ruskou vodku, která svou neutrální chutí a vůní dovolí kaviáru, aby se prosadil. Jestliže už padne volba na šampaňské, vhodné je to nejsušší.
Etiketa stravování
K luxusnímu jídlu patří často i atraktivní prostředí na úrovni, například v prvotřídním hotelu. A pro takovou příležitost je dobré znát správný protokol ke konzumaci kaviáru.
- Přestože je k dispozici neomezené množství kaviáru pro každého hosta, nedoporučuje se vrhat se na toto speciální pohoštění bezhlavě a ukazovat všem, jak moc je to oblíbené jídlo. Ideální je sníst pouze omezené množství této dobroty. Uvádí se množství ekvivalentní dvěma lžícím.
- Drahá surovina se nekonzumuje na hlad, ale jde o gurmánský zážitek spojený s vychutnáním zvláštní chuti. Nováčci by měli začít se soustem velkým asi jako polovina kávové lžičky. To umožní i těm, kteří nenajdou v pokrmu zalíbení, aby sousto zpracovali a zajedli něčím jiným.
- Drobné a pevné kuličky, které tvoří pokrm, se nemají energicky kousat, ale správné je, nežvýkat je a jazykem si pohrát s jednotlivými kuličkami. Tak se nejlépe vychutná zvláštní a lehce máslová chuť.
Co je dobré vědět ve spojitosti s konzumací
Kaviár není vhodný pro lidi, kteří mají problém s cholesterolem a hlídají si přísun soli. Na druhou stranu je to bohatým zdroj vitaminů A a D, stejně jako omega-3 mastných kyselin.
Kaviár je propagován jako lék na kocovinu kvůli vysokému obsahu acetylcholinu, který vystýlá žaludek a zvyšuje toleranci těla k alkoholu.
Arginin pomáhá zvýšit průtok krve, a proto je tento pokrm považován za afrodiziakum.
Zdroj: thespruceeats.com, caviarstar.com
Autor: Lída Kropáčková