Známe je asi úplně všichni. Všichni jsme je pravděpodobně minimálně jednou ochutnali. A většina z nás se netají tím, že si je s chutí dopřeje pokaždé, když na ně dostane chuť. Ať už doma, nebo někde v rychlém občerstvení.
Mnoho lidí si hranolky už tak nějak automaticky spojuje s Amerikou. Jsou typickou součástí fast foodu a ten je zase tolik typický právě pro USA. Víte ale, kde hranolky skutečně vznikly a jak vlastně přišly ke svému pojmenování?
Jedí se ke všemu a všude
Oblíbené hranolky jsou častou přílohou k mnoha pokrmům. Často se podávají k burgerům, smaženému kuřeti, grilovanému steaku a také smažené rybě.
Nejenže se jedí prakticky k čemukoli, ale jedí se i na mnoha místech ve světě. Milujeme je nejen my tady u nás v České republice, ale jedí je i v Americe nebo třeba v Belgii.
A právě v Belgii podle některých zvěstí hranolky vznikly. „Někteří tvrdí, že hranolky pocházejí z Belgie, kde vesničané podél řeky Meuse tradičně jedli smažené ryby. V zimě, když řeka zamrzla, vesničané, zbavení ryb, místo toho smažili brambory,“ odhaluje možný původ nationalgeographic.com.
Říká se, že toto jídlo objevili američtí vojáci v Belgii během první světové války, a protože dominantním jazykem jižní Belgie je francouzština, pojmenovali chutné brambory jako „francouzské“ hranolky.
Z Belgie nebo ze Španělska?
Zatímco někteří zarytě věří tomu, že jsou hranolky původem z Belgie, jiní zastávají ten názor, že je vymysleli ve Španělsku.
Španělé byli koneckonců prvními Evropany, kteří se s jihoamerickou bramborou setkali. Mimo jiné pro hranolky tolik typické smažení na oleji bylo španělskou kulinářskou tradicí.
Jak je jíme my a jak se jedí ve světě?
Hranolky jsou celosvětově univerzální, ale způsob, jakým je konzumujeme, rozhodně univerzální není. Všude se totiž jedí trochu jinak.
Zatímco Američané obvykle jedí hranolky s kečupem, Francouzi preferují hořčici a Britové ocet. Japonci si hranolky někdy dochucují zeleným kari nebo sójovou omáčkou. Kanaďané je podávají jako poutine, přelité omáčkou a tvarohem, a Malajci tuhle slavnou dobrotu s chilli omáčkou.
„Na Středním východě jsou hranolky zdravou svačinkou, když se podávají s chlebem pita a dalšími náplněmi,“ popisuje hindustantimes.com.
V Belgii se hranolky tradičně podávají s majonézou. Ať už ale jíme hranolky k čemukoli a na jakýkoli způsob, jedno nás všechny spojuje: málokdy jim dokážeme odolat.
Zdroj: nationalgeographic.com, hindustantimes.com
Autor: Karolína Nezbedová