Potraviny skladujeme všichni, ať už ve skříni, spíži, ledničce anebo v mrazáku. Jenže někteří lidé dělají v tomto ohledu chyby, které dokonce mohou vést k nepříjemným zdravotním komplikacím.
Na teplotě v lednici zase tolik nezáleží
Ale záleží. Potraviny je nutné v lednici skladovat při teplotě mezi 0 až 5 °C. Při nižší teplotě by mohly suroviny přemrznout, při vyšší se zase mohou rychle kazit, neboť se zvyšuje riziko hnilobných procesů a pré mají i bakterie. V tomto ohledu přitom dělají někteří lidé ještě jednu chybu – dávají do lednice vychladnout horké potraviny. To ale v žádném případě nedělejte! Teplo se totiž přenese na další suroviny a opět existuje riziko, že se zkazí.
Skladované potraviny netřeba kontrolovat
Někteří lidé příliš neřeší, zda jsou skladované potraviny prošlé. Jistě, jídlo nemusíte vyhazovat hned den po datu spotřeby, nicméně i v tomto ohledu existují zdravotní rizika. Pokud vám v lednici či ve skříni „uteče“ plesnivá či jinak zkažená potravina, hazardujete se zdravím svým i svých blízkých. Spory (výtrusy) mohou totiž dlouho přežívat a napadat další potraviny. Proto byste doma měli mít spíše méně než více potravin a pravidelně kontrolovat, jestli nejsou zkažené.
Mražené potraviny vydrží navěky
Omyl! Mnozí lidé se sice domnívají, že lze potraviny v mrazáku skladovat v podstatě neomezeně, opak je ale pravdou. Některé dokonce nevydrží ani půl roku! Takové syrové maso byste neměli mít v mrazničce déle než čtyři měsíce. Pokud jej dáte uvařit, možná doba zamrazení se prodlouží až na 12 měsíců, nicméně déle byste ho rozhodně skladovat neměli. A co ovoce a zelenina? Dáte-li je zamrazit a nezkonzumujete, měli byste je vyhodit nejpozději po jednom roce.
Do lednice je možné dát naprosto všechno
Ne, není… Ačkoli lidé často dávají do ledničky ovoce a zeleninu, ne všem druhům chladné prostředí vyhovuje. Tak například rajčata díky nízké teplotě nedozrávají. Do lednice určitě nepatří ani brambory, cibule a česnek, jejichž místo by mělo být spíše ve spíži či sklepě. Chlad navíc nesvědčí ani okurkám či paprikám. Co se týče ovoce, při pokojové teplotě byste měli skladovat např. banány, mango a ananas, stejně jako veškeré citrusy.
Syrové maso lze skladovat bez obalu
Syrové maso, ryby nebo drůbež byste měli rozhodně skladovat v obalu. To souvisí s uspořádáním lednice, které byste měli dodržovat. V dolních přihrádkách je nejlepší místo pro ovoce a zeleninu, protože je tu největší vlhkost. Výše zmíněné rychle se kazící potraviny by přitom měly být umístěny přímo nad nimi. Pokud nebudou v uzavřeném obale, může dojít ke znečištění ovoce a zeleniny a po požití by mohlo opět dojít k nechtěným zdravotním komplikacím.