Japonská praktika, jedení sushi ze ženského těla, nyotaimori, nebo mužského těla, nantaimori, je dnes považována za zostuzení žen. V některých kruzích společnosti je však stále oblíbená. Vyzkoušet ji můžete i vy.
Kde se nyotaimori vzala?
Tento zvyk získal na popularitě v japonském období Edo (1603-1867). Země byla rozdrobena na několik států, v nichž samurajové bránili své oblasti. Když se bojovníci vraceli z bitev, oslavovali svá vítězství v domech gejš, které hostily nyotaimori.
Tělové suši večírky byly a jsou běžné také mezi organizovanými zločineckými skupinami, jako je jakuza, japonská obdoba sicilské mafie.
Náročné zaměstnání
Pro ty, kteří se chtějí stát „podnosem“ byl zaveden přísný kvalifikační test. V jednom starobylém japonském rukopise se uvádělo, že soutěžící položili na stůl v nevytápěné místnosti a na těla nainstalovali na různá místa 6 slepičích vajec a kousky ledu.
Poté dívku nechali 4 hodiny o samotě a pak zkontrolovali, zda jsou všechna vejce na svém místě. Zvládnout i deset minut není snadné – nejprve led pálil na kůži a pak začal tát a proudy vody lechtaly nahé tělo. Ale ty, které mučení přežily, nelitovaly – služby dívek byly velmi dobře placeny.
V dávných dobách se suši nepřikládalo přímo na nahé tělo. Nejprve se dívčí kůže pokryla rituálními znaky, pak se na ni položily listy a květiny a na ně jídlo.
Jídlo v žádném případě nesmělo přijít do styku s nahým tělem nebo vlasy. Také dotýkat se pokrmů bylo možné výhradně hůlkami, dívka se jich nesměla dotýkat vůbec.
Z nahého těla sálá energie
Mistři nyotaimori se připravovali léta, protože jejich úkolem nebylo jen rozložení jídla na těle, ale jeho speciální umístění, v souladu se šintoistickým rituálem. Každý druh jídla byl totiž určen pro určitou část těla.
Lososí potěr se umisťoval na prsa, blíže k srdci – vyzařoval sílu. Filet z mečouna na břicho, pod pupek, kde se podle názoru Japonců nachází duše – dodával odvahu. A téměř u pohlavních orgánů se pokládaly kousky úhoře, který byl zodpovědný za mužnost.
Samozřejmě, že jako první měl z těla panny jíst vládce, hlava rodu nebo vážený host. Poté se do jídla pustili všichni ostatní účastníci rituálu. Japonci věřili, že čistá energie z těla mladých, zdravých a ctnostných dívek se vstřebá do země a učiní je zdravými a obdařenými mystickou mocí.
Jak se připravuje nyotaimori?
Budete potřebovat vyškoleného sushi šéfkuchaře, kterému nevadí ustoupit do pozadí a nechat jídlo a nahou ženu metaforicky mluvit. Dále budete potřebovat odvážnou modelku.
Tradičně se jedná o ženy (v případě nantaimori o muže), které jsou vypracované (svaly udržují sushi na místě) a umí zůstat dokonale nehybné až tři nebo čtyři hodiny.
Stát se lidským jídelním talířem také vyžaduje, aby se účastnice koupala v mýdle bez vůně a snížila svou tělesnou teplotu. Toho lze dosáhnout opláchnutím ve studené vodě.
Nyotaimori můžete vyzkoušet i v České republice, převážně v hlavním městě. Za tento netradiční a v dnešní době spíše ustupující zážitek si však připlatíte. Cena nejde pod deset tisíc korun.
Zdroj: foodandwine.com, pictolic.com
Autor: Dominika Jandorová