Dieta na tento týden: Zónová dieta využívá metodu ruka a oko. Kromě úbytku na váze slibuje i snížení zánětu

Zdroj: Shutterstock

Zónovou dietu vymyslel americký biochemik Barry Sears poté, co ztratil členy rodiny, kteří předčasně zemřeli na infarkt. Dieta by podle zastánců měla snižovat zánět, zpomalovat stárnutí a pomáhat hubnout.

Co je zónová dieta?

Podle zónové diety byste měli dodržovat poměr 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků. Součástí diety jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že zajišťují pomalé uvolňování cukru do krve, aby vás déle zasytily. Bílkoviny by měly být libové a tuky převážně mononenasycené.

Dietu lze dodržovat dvěma způsoby: metodou ruka-oko nebo pomocí zónových potravinových bloků. Mezi oběma metodami můžete libovolně přecházet.

Metoda ruka-oko

Jak název napovídá, jedinými nástroji, které potřebujete, jsou vaše ruka a oko, i když se doporučuje nosit také hodinky, abyste měli přehled o tom, kdy jíst.

Při této metodě má vaše ruka několik využití. Určuje velikost porcí. Pět prstů připomíná, že máte jíst pětkrát denně a nikdy nezůstat pět hodin bez jídla.

Oko pak slouží k odhadu porcí na talíři. Nejprve si musíte talíř rozdělit na třetiny. Třetinu talíře by měl tvořit zdroj libových bílkovin, zhruba o velikosti a tloušťce dlaně.

Dvě třetiny talíře by měly tvořit sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Na talíř byste také měli přidat trochu mononenasycených tuků, například olivový olej, avokádo nebo mandle.

Metoda zónových potravinových bloků

Zónové potravinové bloky umožňují přizpůsobit zónovou dietu vašemu tělu tím, že vypočítají, kolik gramů bílkovin, sacharidů a tuků můžete denně sníst.

Počet bloků zónové stravy, které byste měli denně sníst, závisí na vaší hmotnosti, výšce, obvodu pasu a boků. Průměrný muž sní denně 14 zónových bloků, zatímco průměrná žena sní denně 11 bloků.

Hlavní jídlo, jako je snídaně, oběd nebo večeře, obsahuje tři až pět bloků, zatímco svačina obsahuje vždy jeden blok. Každý blok se skládá z bloku bílkovin (7 gramů), tuku (1,5 gramu) a sacharidů (9 gramů).

Výhody zónové diety

Na rozdíl od jiných diet zónová dieta neomezuje výběr potravin, pouze dává doporučení, kterým potravinám je vhodné se vyhnout, například přidanému cukru a zpracovaným potravinám.

Doporučené potraviny pro zónovou dietu jsou podobné středomořské dietě. Středomořská dieta je podložena důkazy jako jedna z nejlepších pro dlouhodobé zdraví (např. studie Emilia Rose nebo práce Irisi Shai).

Nevýhody zónové diety

Existuje jen málo důkazů, které by potvrzovaly, že tato teorie přináší výsledky, jimiž ji její příznivci obhajují.

Dieta by například měla snižovat zánět v těle. Ačkoli některé výzkumy ukazují, že dieta může zlepšit krevní hodnoty (například studie Giuliana Fontaniho), je zapotřebí dalšího výzkumu, než vědci budou moci říci, že výrazně snižuje zánět v těle.

Existuje také málo důkazů, které by podporovaly poměr 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků v zónové dietě jako optimální poměr pro odbourávání tuků.

Zdroj: healthline.com, Jordi Salas-Salvadó, Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nuts on Metabolic Syndrome Status, 2008, Iris Shai, R.D., Ph.D, Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, 2008, Giuliano Fontani, Blood profiles, body fat and mood state in healthy subjects on different diets supplemented with Omega-3 polyunsaturated fatty acids, 2005
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz