Podle serveru Daily Mail stojí za americkou epidemií noroviru infikované ústřice dovezené z Kanady. Ústřice však nejsou jediným zdrojem nákazy a i v České republice se objevují ohniska této nemoci.
Norovirová epidemie
Úřady ve Spojených státech i v Kanadě vydaly varování, že syrové ústřice jsou v centru norovirové epidemie, která propukla v celé Americe a jíž se v USA nakazilo už 91 osob.
Úřady zjistily, že kontaminované ústřice byly nalezeny v Kalifornii, Coloradu, na Floridě, Havaji, v Illinois, Massachusetts, Minnesotě, New Jersey, Nevadě, New Yorku, Oregonu, Texasu a Washingtonu.
Vydané varování
Ústřice mohou způsobit onemocnění, pokud jsou konzumovány syrové, zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem. Kontaminované potraviny však mohou vypadat, vonět a chutnat normálně.
Spotřebitelům v rizikových oblastech se doporučuje ústřice nekonzumovat a to ani tepelně upravené. Ústřice se obvykle vaří v páře a teplota nemusí být dostatečně vysoká, aby virus zničila.
Nákaza norovirem
Mezi běžné příznaky patří průjem, zvracení, nevolnost a bolest žaludku. Příznaky se mohou projevit až po 24 až 48 hodinách a po jednou až třech dnech odezní, obvykle bez nutnosti lékařského zásahu.
Přestože je smrt na norovirus velmi nepravděpodobná, může nastat v některých okrajových případech, kdy je člověk tak dehydratovaný, že trpí problémy s funkcí orgánů.
Norovirus je každoročně zodpovědný za přibližně 900 úmrtí a způsobuje 109 000 hospitalizací, uvádí Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Virus je také extrémně nakažlivý a může snadno přecházet z jedné nakažené osoby na druhou.
Jak se norovirus dostane do ústřic?
Přesný způsob, jakým se norovirus dostane do ústřic, také není příliš lákavý. Ke kontaminaci může dojít, když jsou mořští měkkýši vystaveni lidským odpadním vodám (výkalům) a zvratkům.
Odpadní vody se mohou do oceánu dostat několika různými způsoby: například prostřednictvím netěsných septiků, vadných čističek odpadních vod nebo dokonce návštěvníků pláží, kteří používají moře jako toaletu.
Vzhledem k tomu, že měkkýši filtrují mořskou vodu přes svá těla, aby získali potravu, mohou se částice noroviru, které jsou ve vodě, hromadit v měkkýších.
Ačkoli norovirus může přenášet mnoho druhů měkkýšů, ohniska nákazy jsou nejčastěji spojována s ústřicemi, protože se běžně konzumují syrové.
Norovirus v České republice
Zdrojem nákazy zdaleka nemusí být jen měkkýši. Nejčastěji bývá kontaminovaná voda, ale také potrava. K infekci může dojít také kontaktem s kontaminovanými předměty nebo infikovanou osobou.
Při největší zaznamenané epidemii v České republice, v květnu 2015, došlo k nákaze až 11 000 osob kontaminovanou pitnou vodou v pražských Dejvicích.
Zdroj: dailymail.co.uk, livescience.com, labtestsonline.cz
Autor: Dominika Jandorová