Hamburger: Tento ikonický pokrm mají na svědomí kočovní Mongolové. Maso změkčovali pod sedly svých koní

Zdroj: Shutterstock

Málokdo by minimálně jednou za život neochutnal natolik populární pokrm, kterým je právě hamburger. Znají ho snad úplně všude a většina lidí ho miluje. Patříte mezi milovníky hamburgeru i vy?

Hamburger si tak nějak automaticky spojujeme s Amerikou. Zamysleli jste se někdy nad tím, kdo vlastně stojí za jeho vznikem a komu vděčíme za tuhle tolik oblíbenou dobrotu, které je velmi těžké odolat?

Pojí se s Amerikou, ale kořeny má jinde

I když si většina z nás historii hamburgeru pojí právě s Amerikou, kde se ho ročně naservíruje téměř 50 miliard, kořeny má někde úplně jinde.

Málokdo by hádal, že se vznik tohoto oblíbeného pokrmu traduje ke středověké Mongolské říši. První jídlo připomínající lidově nazývaný „hambáč“ mají „na triku“ kočovní Mongolové.

Je jasné, že jejich podoba hamburgeru byla úplně jiná, než jak ho známe a milujeme dnes. K dnešní podobě totiž musel urazit pořádný kus cesty.

Maso změkčovali pod sedly svých koní

„Mongolové byli rychle se pohybující armáda založená na kavalérii, která jezdila na malých robustních ponících,“ vysvětluje whatscookingamerica.net.

Často zůstali ve svých sedlech dlouhou dobu, někdy i dny, aniž by kdy sesedli. Měli jen málo příležitostí zastavit se a rozdělat oheň na jídlo.

Armáda potřebovala jídlo, které by mohli jezdci nosit na svých koních a sníst ho snadno jednou rukou za jízdy a mleté maso bylo perfektní volbou.

Maso změkčovali tím, že ho při jízdě do bitvy dávali pod sedla svých koní. Když byl čas k jídlu, maso se konzumovalo syrové, změklé sedlem a hřbetem koně.

K rozvoji přispělo město Hamburk

Na dějové lince poskočíme až do 18. století, politické revoluce podnítily nárůst německé migrace do Spojených států.

Společně s Němci přišlo také německé jídlo. „Protože byl Hamburk známý jako vývozce vysoce kvalitního hovězího masa, začaly restaurace nabízet nakrájený steak na hamburský způsob,“ dodává history.com.

Součást rychlého občerstvení

Dříve se mletá placka hovězího masa podávala s chlebem. V posledních desetiletích 19. století se přešlo na tradiční bulky.

Ať už byl jeho původ jakýkoli, hamburgerburger na housce našel své první široké publikum na Světové výstavě v St. Louis v roce 1904, která také představila milionům Američanů nová jídla.

Stal se nedílnou součástí rychlého občerstvení, které je dnes často haněno a je na něj pohlíženo skrze prsty.

Zdroj: whatscookingamerica.net, history.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz