Pokud patříte mezi milovníky netradičních pokrmů a poznávání nových chutí je pro vás obrovským lákadlem, pak byste si přišli na své i tehdy, kdy byste ochutnali národní pokrm Brazílie. Tato země je známá rozmanitostí chutí a její národní pokrm v tomto ohledu není žádnou výjimkou.
Národním jídlem Brazílie, kterou si mimo jiné spojujeme především s výbornou kávou proslulou po celém světě, je pokrm zvaný feijoada. Pojďte zjistit, co je vlastně zač.
Co je feijoada?
„Feijoada je národní jídlo Brazílie skládající se z černých fazolí vařených s čerstvým a uzeným masem a doplněných tradičními přílohami,“ píše britannica.com.
Pokrm je spojován především s městem Rio de Janiero, kde jsou černé fazole upřednostňovány před červenými nebo hnědými fazolemi.
V různých regionech se liší
Věděli jste, že v Brazílii neexistuje jednotná národní kuchyně? Vlastně na tom není vůbec překvapivého, je to tak i na mnoha jiných místech ve světě.
Právě díky tomu se i typické brazilské jídlo nazývané feijoada s ohledem na různé regiony mírně liší v přísadách, ze kterých se připravuje.
Honosné jídlo
I když je hlavní součástí feijoady na první pohled obyčejná surovina, kterou jsou fazole, rozhodně to není obyčejný pokrm.
„Brazilské národní jídlo feijoada je vznešenou kombinací vepřového masa a fazolí,“ popisuje jamieoliver.com.
Místní lidé jsou na tohle jídlo náležitě hrdí. Dopřávají si ho zpravidla obklopeni blízkou rodinou. Často se feijoada podává na oslavách, a samozřejmě ho jedí i kdykoli během roku.
Podává se v poledne jako hlavní chod
Pokud se místní rozhodnout dopřát si feijoadu, pak si ji připraví v poledne jakožto hlavní pokrm. Je totiž známo, že je to opravdu vydatné jídlo.
Není k němu potřeba podávat například ještě polévku, protože feijoada hravě vydá za obě jídla a dokáže zasytit na hodně dlouho.
Obsahuje hodně bílkovin, ať už v mase nebo ve fazolích, proto zajistí dlouhotrvající pocit sytosti. Není se čemu divit, že si k němu místní už nepřipravují nic dalšího.
Jak se připravuje?
Fazole se ideálně den předem namočí do vody. Následně se vaří ve vývaru tak dlouho, dokud nejsou krásně měkké.
Maso se rychle orestuje na cibulce a česneku, poté se podlije vodou a nechává se dusit. Následně se přidávají klobásky společně s kořením.
Hotová feijoada se podává v misce, často se posype jarní cibulkou. Typickou součástí pokrmu je také omáčka vinaigrette.
Zdroj: britannica.com, jamieoliver.com
Autor: Karolína Nezbedová