Není snad nikdo, kdo by neměl rád čokoládu. Lidé všech věkových kategorií mají svou oblíbenou čokoládu. Tato vášeň začíná v dětství a většinou člověku vydrží celý život. Má to ale jeden háček, a tím je povědomí o velkém množství kalorií, které čokoláda obsahuje.
Čokoláda může být prospěšná
Někdy se proto lidé konzumaci této lahodné dobroty vyhýbají. Je to právě z toho jednoho důvodu. Všude se píše, že jíst čokoládu vede k přibírání na váze. Pro ty, kteří nejedí čokoládu jen ze strachu, že přiberou, se možná blýská na lepší časy.
Vliv konzumace čokolády na lidský organismus se stále více stává předmětem vědeckých studií a závěry studií přináší zajímavé výsledky. Mlsouni možná mohou vzít na milost bílou čokoládu a v rozumné míře ji za určitých podmínek konzumovat. Bílá čokoláda se tak přidává k hořké čokoládě, o kterou už se vědci zajímají delší čas.
O vlivu hořké čokolády na organismus už je vcelku jasno, Malé množství kvalitní hořké čokolády má schopnost snižovat chuť k jídlu. Nelze sice spořádat velkou tabulku hořké čokolády bez následků, ale pár kousků může být k užitku a zahnat tak hlad. Rozhodně taková malá svačinka nadělá méně škody, než když se s pocitem neovladatelného hladu vrhnete k lednici.
Až donedávna nikdo nezkoumal, zda má podobné účinky i bílá čokoláda. To se změnilo, když vědci z Brigham a Women’s Hospital v Bostonu ve státě Massachusetts a vědci z University of Murcia ve Španělsku vytvořili studii, o které se zmiňuje magazín presswire18.com.
Bílá čokoláda snižuje chuť k jídlu
Studie zveřejněná Federací amerických společností pro experimentální biologii (FASEB) uvádí několik zajímavostí.
Bylo prokázáno, že načasování konzumace bílé čokolády ovlivňuje chuť k jídlu, oxidaci a mikroflóru.
Této zkušební studie se zúčastnilo 19 postmenopauzálních žen (žen po menopauze). Ženy vybrané do studie jedly 100 gramů mléčné čokolády. Podmínkou bylo jíst čokoládu do hodiny po probuzení nebo během hodiny před spaním. Každá porce čokolády měla 18,1 gramů kakaa.
Jak bílá čokoláda pomáhá při spalování tuků
Po ukončení studie odborníci na výživu dospěli k několika zajímavým závěrům. Ač je to téměř k neuvěření, bílá čokoláda pomáhá při spalování tuků. Pokud se konzumace čokolády uskuteční v uvedených hodinách ráno nebo večer, čokoláda nemá vliv na zvýšení hmotnosti. Je zároveň pravda, že pravidelná konzumace čokolády může ovlivnit chuť k jídlu, složení mikrobioty (mikrobiota – to jsou mikroorganismy, jež máme ve střevech) a spánek.
Kromě toho, pokud se čokoláda konzumuje ráno, pomáhá při spalování tuků a snižování hladiny cukru v krvi.
Bílá čokoláda řídí hladinu cukru v krvi
Ve studii provedené na skupině žen po menopauze bylo zjištěno, že konzumace bílé čokolády dokáže do značné míry regulovat hladinu cukru v krvi. Má sice více kalorií a cukru než hořká čokoláda, ale podává dobré výsledky, když se jí ve správný čas a s mírou.
Co říká autorka studie
Dr. Marta Garouletová říká, že navzdory zvýšení příjmu kalorií se hmotnost žen nezvýšila. Spíše byl pozorován pokles chuti k jídlu a touhy po cukru. S přihlédnutím ke všem faktorům tedy ze studie vyplývá, že bílou čokoládu lze jíst bez obav.
Není tedy jen důležité, co se konzumuje, ale také kdy, protože to významným způsobem ovlivňuje fyziologické mechanismy zapojené do regulace tělesné hmotnosti.
Zdroj: food.ndtv.com, faseb.onlinelibrary.wiley.com, presswire18.com
Autor: Lída Kropáčková