Vysoký cholesterol je poměrně častý problém, se kterým si většina lidí ani neuvědomuje, že vlastně bojuje. Vysoká hladina cholesterolu v těle ale v každém případě nevěstí nic dobrého.
Cholesterol je voskovitá tuková látka, která se nachází ve vaší krvi. Existují dva hlavní typy: tzv. dobrý cholesterol neboli lipoprotein s vysokou hustotou a tzv. špatný cholesterol neboli lipoprotein s nízkou hustotou.
Co je to ten cholesterol?
Cholesterol je voskovitá tuková látka produkovaná přirozeně játry a nacházející se v krvi. V našem těle se používá pro mnoho různých věcí, ale může se stát problémem, když je ho v krvi příliš mnoho.
„Vysoké hladiny cholesterolu ve vaší krvi jsou způsobeny hlavně konzumací potravin, které nejsou součástí zdravého stravování,“ vysvětluje betterhealth.vic.gov.au.
Druhy cholesterolu
Jak již bylo zmíněno – cholesterol dělíme na tzv. dobrý a špatný, neboli LDL a HDL. Zatímco onen tzv. dobrý cholesterol, čili lipoprotein s vysokou hustotou nás může chránit před ischemickou srdeční chorobou, jeho špatný brácha spíše škodí.
Lipoprotein s nízkou hustotou čili LDL, také známý jako „špatný“ cholesterol, může přispívat k hromadění tukových usazenin ve vašich tepnách a zvyšovat riziko koronárního srdečního onemocnění.
Co byste měli jíst, když máte vysoký cholesterol?
Zaměření se na vhodnou stravu může pomoci v případě, kdy bojujete s vysokou hladinou tzv. špatného cholesterolu v krvi.
Různé potraviny snižují hladinu cholesterolu různými způsoby. Některé dodávají rozpustnou vlákninu, která váže cholesterol a jeho prekurzory v trávicím systému a vytahuje je z těla ven, než se dostanou do oběhu.
Jiné vám dávají polynenasycené tuky, které přímo snižují LDL. A některé obsahují rostlinné steroly a stanoly, které brání tělu vstřebávat cholesterol.
Vhodné potraviny
Jednou z potravin, které můžete zařadit do svého jídelníčku, jsou ořechy. „Hromada studií ukazuje, že konzumace mandlí, vlašských ořechů, arašídů a dalších ořechů je dobrá pro srdce,“ odhaluje health.harvard.edu.
Patří sem i jablka, hrozny, jahody, citrusové ovoce. Tyto plody jsou bohaté na pektin, druh rozpustné vlákniny, která snižuje LDL.
Potraviny s obsahem bílkovin
Velmi vhodné jsou také různé zdravé potraviny bohaté na bílkoviny – zejména ryby a mořské plody, dále také luštěniny, jako například fazole nebo čočka.
Menší množství vajec a libové drůbeže může být také zahrnuto do zdravého stravování. Do jídelníčku zařaďte také nízkotučné mléčné výrobky.
Zdroj: betterhealth.vic.gov.au, health.harvard.edu
Autor: Karolína Nezbedová