Každá země má své národní jídlo. Takové, které je typické a místní ho milují. Na Barbadosu – ostrovní republice a zároveň nejvýchodněji položeným ostrovem Karibiku – tomu samozřejmě nemůže být jinak.
Co je právě na tomto místě, které se každoročně stává cílem stovek turistů, natolik typickým jídlem, že jej místní považují za národní pokrm? My to víme.
Už jste někdy slyšeli o létajících rybách?
„Barbados je známý jako země létajících ryb,“ odhaluje pro někoho možná malé tajemství wikijii.com.
Právě létající ryba se stala nedílnou součástí zdejšího národního pokrmu. Létající ryby se jim říká proto, že vyskakují nad vodní hladinu a krátce před tím, než se opět ponoří, tzv. poletují nad hladinou.
Barbados je proslulý netradičními chutěmi
Kuchyně Barbadosu je proslulá tím, že se zde mísí mnoho rozličných chutí. Pokud někdy tohle místo navštívíte, budete rozmanitostí okouzleni.
Zdejší kuchaři s oblibou využívají bohatou nabídku čerstvých surovin, ze kterých vytváří jedny z nejchutnějších jídel na světě.
Na tradiční pokrm jsou místní hrdí
Národním jídlem Barbadosu je létající ryba a coucou. „Jde o filet dušené nebo smažené ryby, který je doplněný přílohou v podobě coucou,“ popisuje cs.eturbonews.com.
Coucou připomíná polentu nebo krupici. Jídlo se dochucuje čerstvou limetkovou šťávou, kořením a čerstvou zeleninou.
Není žádným tajemstvím, že jsou místní lidé na tohle jídlo náležitě hrdí a s chutí si jej dopřávají tak často, jak si jejich mlsné pohárky žádají.
Speciálně navržené lodě pro chytání ryb
Létající ryby nejsou jen součástí národního pokrmu. Pro Barbados jsou zároveň velmi důležité z hlediska ekonomiky.
Létající ryby jsou malé a mají stříbrnomodrou barvu, s ploutvemi, které vypadají podobně jako křídla vážek.
„Zajímavostí je, že jsou místní lodě speciálně navrženy tak, aby lovily ryby, které se vynoří z moře,“ odhaluje tasteatlas.com.
Létající ryby se na Barbadosu konzumují ve velkém, v nemalé míře se také prodávají a vyváží různě do světa, kde je o ně obrovský zájem.
Jak se připravuje létající ryba?
Je jasné, že nejlépe chutná tento pokrm připravený čerstvý a od někoho, kdo žije na Barbadosu. Pokud sem někdy zavítáte, určitě neodjíždějte, dokud tohle národní jídlo neochutnáte.
„Filety z létajících ryb marinujte deset minut ve směsi vody, limetkové šťávy a soli,“ popisuje proces receptu nationalfoods.org. Následně se filety osuší, obalí se v mouce a rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Dozlatova se opékají z obou stran na rozpáleném oleji.
Zdroj: wikijii.com, cs.eturbonews.com, tasteatlas.com, nationalfoods.org
Autor: Karolína Nezbedová