Většina z nás má v kuchyni po ruce pepř. Dochucujeme s ním pokrmy a zpravidla používáme klasiku v podobě černého pepře. Ten zná asi úplně každý. Jenže pepř není jen jeden, ve skutečnosti jich existuje více druhů.
Znáte nějaký jiný pepř, nežli černý? Možná ne a to je velká škoda. Poznejte společně s námi i další druhy pepře a zjistěte, jak se dají při vaření použít.
Černý pepř
Začněme nejdříve s klasikou, tedy černým pepřem. Nejznámější a nejoblíbenější druh pepře, který důvěrně známe a používáme.
Černý pepř má zemitou, jemně kořeněnou chuť, která se svou umírněností hodí téměř k čemukoli. Spolu se solí je černý pepř běžným základem.
Bílý pepř
V očích některých může vypadat jako sůl, ale zrnka bílého pepře chutnají velmi podobně jako jejich černé protějšky.
Někomu připadá pikantnější než černý pepř, jiní zase tvrdí, že je jemnější. Bílý pepř se vyskytuje v thajské, čínské a portugalské kuchyni a funguje dobře ve všem, kde by černý pepř příliš vizuálně vynikl, například v salátech nebo smetanových omáčkách.
Zelený pepř
„Minimální zpracování umožňuje zelenému pepři zachovat si ovocnější chuť,“ popisuje zelený pepř foodfirefriends.com.
Zelený pepř se běžně vyskytuje ve francouzských jídlech, zvláště když je nakládaný, často také v pepřových omáčkách. Je typický svojí svěží a jemně kořeněnou chutí.
Červený pepř
Zrníčka červeného pepře jsou příliš jemné na to, aby se daly na mlýnek, takže nejlepší způsob, jak zrnka červeného pepře použít, je rozdrtit je v hmoždíři nebo válečkem.
Skvěle se hodí například do marinád a omáček k mořským plodům nebo do pokrmů jihovýchodní Asie, nebojte se ho použít.
Růžový pepř
„Tato jemná zrnka pepře ve skutečnosti vůbec nejsou zrnka pepře, ale bobule z jihoamerického keře,“ píše finedininglovers.com.
Kuličky růžového pepře se díky jejich křehkosti a jemnosti se nejlépe hodí do salátů nebo hotových pokrmů. Jejich sladce ostrá a jemná chuť skvěle doplňuje mořské plody a lehčí omáčky.
Sečuánský pepř
Sečuánský pepř je známý tím, že je pořádně ostrý. Dokáže ale překvapit citrusovým tónem, pro který se skvěle hodí do mnoha jídel. Jen se nesmíte bát jeho pikantní chuti.
Zdroj: foodfirefriends.com, finedininglovers.com
Autor: Karolína Nezbedová