Wimbledonskou šampionku Venus Williams by neznal jen málokdo. Na svém kontě má nespočet titulů nejen ve dvouhře, ale bodovat dokázala také ve čtyřhře. Čtyři zlaté olympijské medaile jasně hovoří o tom, že je to legendární tenistka.
Víme o ní, že výborně hraje tenis. Věděli jste ale také, že je již několik let vegankou? Ani mnoho jejích fanoušků netuší, co ji k tomuto rozhodnutí vedlo.
Proč se dala na veganskou stravu?
Venus Williamsová nebyla vždy vegankou, ale přešla na rostlinnou stravu poté, co jí byl diagnostikován Sjögrenův syndrom.
„Sjögrenův syndrom je autoimunitní onemocnění, které zahrnuje příznaky jako bolest kloubů, otoky a ztuhlost,“ vysvětluje eatingwell.com.
Aby Venus zmírnila zánět v jejím těle, rozhodla se vyzkoušet veganskou dietu. Přechod na rostlinnou výrobu nebyl snadný, zvláště když při změně stravy přešla z nuly na 1 000, jak několikrát změnu jídelníčku sama popsala.
Nemoc zvládá bez léků
Když byla Venus diagnostikována nepříjemná nemoc, na malou chvíli to vypadalo, že je s její tenisovou kariérou konec.
To by ale nesměla být jedna ze sester Williamsových, aby se vzdala jen tak bez boje. Pomoc našla právě ve veganské stravě.
„Veganský životní styl umožnil tenisové šampionce zvládnout její nemoc bez léků a umožnil jí pokračovat ve sportu, který miluje,“ píše veganfoodandliving.com.
Vlastní značka veganských produktů
Venus je hlasitým zastáncem toho, jak může rostlinná strava podpořit aktivní životní styl profesionálního sportovce a říká, že jiní sportovci k ní chodí pro radu, jak vysadit maso.
Navíc uvedla na trh vlastní značku veganských proteinů. K roli vrcholové sportovkyně si tak přidala i další roli coby podnikatelky.
Svůj podnikatelský záběr právě na veganskou řadu produktů vysvětlila tím, že hledala něco, čím by mohla tělo rychle nastartovat a dodat bílkoviny svalům poté, co dokončí trénink.
Jídlo po ránu? Ne, cvičení!
Ačkoli tráví pět nebo šest hodin denně tréninkem, ve skutečnosti hned po probuzení nejde hned jíst. Naopak na lačno cvičí.
Poté si dá protein vlastní značky a nějaké ovoce, díky kterému načerpá energii. Miluje ovoce, protože jí pomáhá překonat chutě na cukr svou přirozenou sladkostí, ale nezhoršuje příznaky jejího Sjögrenova syndromu.
Zdroj: eatingwell.com, veganfoodandliving.com
Autor: Karolína Nezbedová