Stejně jako rajče je i srdce červené a složité. Stejně jako srdce mají rajčata uvnitř malé komůrky. A co víc, rajče dokonce snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a má i další zdravotní přínosy.
Rajčata obsahují látku zvanou lykopen. Ta jim dodává jasně červenou barvu a pomáhá je chránit před ultrafialovými slunečními paprsky. Rajčata obsahují také draslík, vitaminy B a E a další živiny.
Rajčata nebo kečup
Nejvýznamnější látka v rajčatech, lykopen, je nejhojněji zastoupený karotenoid ve zralých rajčatech. V nejvyšší koncentraci se nachází ve slupce. Obecně platí, že čím červenější rajče, tím více lykopenu obsahuje.
Rajčatové výrobky – například kečup, rajčatová šťáva, rajčatový protlak a rajčatové omáčky – jsou nejbohatším zdrojem lykopenu ve stravě na Západě a ve Spojených státech poskytují více než 80 % lykopenu ve stravě.
V gramu kečupu je lykopenu více než v gramu čerstvých rajčat. Přestože zpracované rajčatové výrobky mají vyšší obsah lykopenu, stále se doporučuje konzumovat čerstvá, celá rajčata, kdykoli je to možné.
Lykopen je antioxidant – bojuje proti molekulám zvaným volné radikály, které mohou poškodit vaše buňky a ovlivnit váš imunitní systém. Díky tomu mohou potraviny s vysokým obsahem lykopenu, jako jsou rajčata, snížit pravděpodobnost výskytu rakoviny plic, žaludku nebo prostaty.
Srdce
Stále více důkazů z klinických studií (např. studie Katolické univerzity v Římě) naznačuje, že konzumace lykopenu může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a také krevní tlak. A to může snížit pravděpodobnost srdečních onemocnění.
Zdraví vašeho srdce mohou podpořit i další živiny obsažené v rajčatech, jako jsou vitaminy B a E a antioxidanty zvané flavonoidy.
Krevní cévy
Větší množství rajčat v jídelníčku může snížit pravděpodobnost mrtvice, což je stav, kdy dojde k přerušení průtoku krve do části mozku.
Studie University of Eastern Finland naznačuje, že rajčata mohou zmírňovat záněty, posilovat imunitní systém, snižovat hladinu cholesterolu a zabraňovat srážení krve. To vše může pomoci předcházet mrtvici.
Oči
Rajčata obsahují látky zvané lutein a zeaxantin, které mohou pomáhat chránit oči před modrým světlem z digitálních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítače. Mohou také zmírnit bolesti hlavy způsobené únavou očí.
Ústní dutina
Například studie Sphoorthi Anup Belludi ukázala, že lykopen může pomáhat při onemocnění zánětem dásní a parodontitidou.
Konzumace velkého množství syrových rajčat však může poškodit sklovinu na zubech kvůli vysokému obsahu kyseliny a čištění zubů krátce poté to může ještě zhoršit. Před čištěním zubů je dobré počkat alespoň 30 minut.
Zdroj: webmd.com, healthline.com, forkly.com, Jouni Karppi, Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: a population-based follow-up study, 2012, Sphoorthi Anup Belludi, Effect of lycopene in the treatment of periodontal disease: a clinical study, 2013, P Palozza, Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism, 2012
Autor: Dominika Jandorová