Už jste někdy byli darovat krev? Řada z nás už ano. Někdo byl třeba jen jednou, jiný naopak chodí už několik let. Darování krve je způsob, jak pomoci lidem majícím zdravotní potíže a většina z nás to dělá pro dobrý pocit.
Může ale vést k některým vedlejším účinkům, jako je únava nebo anémie. Jíst a pít správné věci před a po darování krve může pomoci snížit riziko nežádoucích účinků.
Co byste měli jíst a pít před darováním krve?
Pokud darujete krev, je důležité zůstat hydratovaný před i po darování. Je to proto, že asi polovina vaší krve je tvořena vodou. Myslet na pitný režim je proto základ.
„Je také dobré zvýšit příjem železa, protože při darování o železo přicházíte,“ radí healthline.com. Nízká hladina železa může způsobit příznaky únavy.
Konzumace dobře vyvážené stravy s dostatkem potravin bohatých na železo vám může pomoci ukládat železo navíc.
Zdroje hemového a nehemového železa
V potravinách se vyskytují dva různé typy železa: hemové železo a nehemové železo. Hemové železo se snadněji vstřebává, takže efektivněji zvyšuje hladinu železa.
Mezi zdroje hemového železa patří maso – kuřecí, krůtí, zejména pak hovězí, telecí nebo vepřové. Najdete ho také ve vejcích nebo játrech.
Nehemové železo pak objevíte v ovoci, jako jsou jahody, meloun, rozinky, datle, fíky nebo meruňky. Mezi další zdroje patří fazole, batáty, špenát, brokolice nebo řepa.
Potraviny bohaté na vitamín C
„Vitamin C pomáhá vašemu tělu absorbovat více železa, což pomůže vyhnout se jeho nedostatku,“ vysvětluje nm.org. Sáhněte proto po citrusových plodech, ananasu, mangu nebo růžičkové kapustě.
Nízkotučné potraviny
Vaše strava před darováním krve by neměla být přehnaně tučná. Nezdravá, mastná a smažená jídla si proto alespoň na nějaký čas odpusťte.
Proč? Tučná jídla zvyšují množství lipidů v krvi. Vzorek krve s vysokým obsahem lipidů nemůže být testován na infekce, které by mohly způsobit poškození příjemce.
Darování takové krve by pak postrádalo smysl, krev by nešlo použít, což by byla velká škoda, protože je jí často nedostatek.
Čemu se vyhnout?
Alkoholické nápoje vedou k dehydrataci. Pokuste se vyhnout pití alkoholu 24 hodin před odběrem krve.
Některé potraviny a nápoje mohou ovlivnit schopnost vašeho těla vstřebávat železo. Nemusíte se těmto potravinám vyhýbat úplně, ale vyhněte se jejich konzumaci ve stejnou dobu, kdy konzumujete potraviny bohaté na železo nebo doplňky železa.
Mezi takové potraviny patří káva, čaj, čokoláda a také potraviny s vysokým obsahem vápníku, jeko je mléko, jogurt nebo sýry.
Zdroj: healthline.com, nm.org
Autor: Karolína Nezbedová