Když si v restauraci objednáte rybu, zpravidla k ní dostanete kousek citronu. Mnoho lidí si citron k rybě dává i doma. Možná to tak děláte i vy. Ale víte vlastně proč?
A není to jen ryba, ke které se tradičně podává citron. Kousek citronu se hodí prakticky ke každému talíři s mořskými plody podávanými nejen v restauraci.
Proč se k rybě dává citron?
„Chutě citronu a mořských plodů se doplňují,“ píše ehow.com. Většina vařených ryb a měkkýšů má jemnou, ale výraznou chuť.
Chuť citronu je příjemným zpestřením, protože citron je kyselý, sladký a svěží. Není tajemstvím, že dokáže zvýraznit chuť ryb.
Když je ryb moc
Naopak někteří strávníci rádi přidávají citron, protože šťáva z citronu může zakrýt některé chuti mořských plodů.
Možná i vy milujete ryby a mořské plody celkově, ale ne vždy dokážete ocenit jejich výraznou rybí příchuť a typické aroma.
Podpora trávení
Kyselina v citronech je schopna rozkládat bílkoviny v mořských plodech stejným způsobem jako vaření.
Použití kyseliny citrónové na ryby, i když je při jejich přípravě použito teplo, dále rozkládá bílkoviny a napomáhá trávení.
Kdo s tím začal?
„Technika macerace syrových ryb a masa v octě, citrusech a koření byla do Ameriky přivezena ze Španělska,“ vysvětluje bikehike.org.
Tato technika je spojena s muslimským dědictvím ve španělské kuchyni. Dnes je zvykem snad úplně všude podávat k rybě citron.
Používá se i na ruce
Citrony mají také praktické použití. Pokud jste někdy připravovali rybu, pak vám určitě byl její typický odér cítit z rukou.
Silný rybí zápach může na prstech přetrvávat poměrně dlouhou dobu a dokáže být na obtíž. Kyselina citronová je chemická látka, která úspěšně rozkládá oleje, snižuje nebo úplně překrývá aroma.
Kousek citronu můžete použít i na prkénko, na kterém jste rybu krájeli. Rybí zápach se totiž snadno „zažere“ také do kuchyňského náčiní, zejména pokud je dřevěné.
Lze citron nahradit limetkou?
Možná i vám se někdy stalo, že jste dostali chuť na rybu, tak jste se nadšeně pustili do její přípravy a před podáváním jste zjistili, že nemáte citron.
Tehdy vám možná proběhla hlavou myšlenka, jestli lze citron nahradit limetkou. Limetková šťáva je o něco sladší a méně kyselá než citron, což vyžaduje, aby se jí do ryb přidalo více než do citronové šťávy.
Zdroj: ehow.com, bikehike.org
Autor: Karolína Nezbedová