Není žádným tajemstvím, že kuchyně je místem, kde se s oblibou vyskytují bakterie. Nejsou okem viditelné, ale umí napáchat pěknou paseku. Často do boje proti nim vyrážíme s arzenálem čisticích přípravků plných chemie.
Nejde to jinak? Samozřejmě že ano. I s bakteriemi v kuchyni můžete zatočit, aniž byste se museli spoléhat na chemií nadupaná čistidla.
Chcete se zbavit chemie?
Je sice velmi snadné zajít do obchodu a domů si odnést širokou paletu prostředků, kterých je dneska k dostání hromada.
Jenže chemické čističe mohou mít potencionální zdravotní rizika, nemluvě o dopadu na životní prostředí.
Není se čemu divit, že jejich použití chce stále více lidí omezit. Přírodní dezinfekční prostředky mohou být vhodnou alternativou k používání domácích čisticích prostředků se silnými chemikáliemi.
Mohou pomoci přírodní čističe?
Co když ale čisticím prostředkům bez chemie tolik nevěříte nebo se obáváte, že nemohou mít takové výsledky jako produkty, které v sobě chemii obsahují?
„Pokud jsou přírodní čisticí prostředky použity správně, mohou nahradit chemická čistidla a likvidovat bakterie se stejnou účinností,“ píše insider.com.
Alkohol
Alkohol je jednou z nejúčinnějších alternativ k chemickým dezinfekčním prostředkům. Zabíjí choroboplodné zárodky tak, že rozbíjí jejich buněčné stěny.
Účinný je ale pouze tehdy, je-li použit v dostatečně vysoké koncentraci – asi 60 % nebo více. Mnoho běžných čisticích prostředků pro domácnost obsahuje alespoň 60 % alkoholu.
Bílý ocet
Díky vysoké kyselosti je bílý ocet jemným víceúčelovým čističem. Tento všestranný pomocník vyrobený ze směsi kyseliny octové a vody je bezpečný pro dezinfekci většiny povrchů.
„Je účinný při pronikání do plísní a lze jej smíchat s jedlou sodou, aby se vytvořil pěnivý roztok, který je skvělý na čištění odolných skvrn,“ doporučuje bobvila.com.
Citron
Pro mnoho zkušených hospodyněk nebude velkým překvapením, že se dá k úklidu kuchyně, potažmo i koupelny, použít právě citron.
Šťáva z těchto vysoce kyselých plodů má antimikrobiální vlastnosti. Dokáže vyčistit tvrdé povrchy, kohoutky, hrnce a pánve, přičemž zanechává příjemnou vůni.
Ocet
Ocet je běžně označován jako přírodní dezinfekční prostředek. Hlavní složka octa, kyselina octová, pomáhá rozkládat nečistoty a dokáže redukovat bakterie na špinavých površích.
Zdroj: insider.com, bobvila.com
Autor: Karolína Nezbedová